OGY - Krónika 6. rész (Országos Bírósági Hivatal)

Belföld, 2017.11.30

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 2016-os beszámolójának tárgyalásával folytatta munkáját csütörtökön az Országgyűlés.



MSZP: az igazságszolgáltatás fideszes befolyás alá került


Legény Zsolt (MSZP) azt mondta, hogy habár a bírák ma már modern épületekben dolgozhatnak, de a bírói kar korábbi tekintélyét nem sikerült fenntartani. Ennek az az oka, hogy az igazságszolgáltatás erős fideszes befolyás alá került - jelentette ki.

Az Alkotmánybíróság részben megsemmisítette az OBH elnökének integritási utasítását, mert annak egy része alkotmányellenes volt - emelte ki beszédében.

Arra kérte Handó Tündét, hogy reagáljon Budai Gyula kijelentésére, amelyben a fideszes képviselő gyakorlatilag "a komplett magyar bírói kart lekomcsizza".

Bárándy Gergely (MSZP) a vita során elhangzottakra reagálva azt mondta, érdemes különválasztani a klasszikus igazgatási körben elért eredményeket az elvi és alkotmányos kérdésektől. Szavai szerint a kettőt nem lehet összehasonlítani, mert az épület-felújításokat nem lehet párba állítani azzal, hogy az OBH működése súlyos alkotmányossági problémákat vet fel.


Jobbik: emelni kell a bírók fizetését


Gyüre Csaba (Jobbik) az igazságszolgáltatás alfájának és ómegájának nevezte a bírói függetlenség meglétét. A vezető tisztségviselők kinevezése során ellentmondások jelentkeztek, mert ha mindenféle jogalap nélkül utasítanak el pályázatokat, akkor az befolyásolja a bírói függetlenséget - jelentette ki.

A képviselő azt viszont pozitívumnak tartotta, hogy amikor a kormány új közigazgatási bírósági rendszert akart létrehozni, az OBH szembement a kabinettel és kiállt a bírói függetlenség mellett.

Hangsúlyozta, pártjuk évek óta szeretné, ha nőne az igazságügyi alkalmazottak bére és most be is következik a bérfejlesztés. A politikus egyúttal viszont arra is felszólított, hogy növeljék a bírók fizetését és a bíróságokon dolgozók létszámát.


Fidesz: újabb eredményeket mutatott fel az OBH


Gelencsér Attila (Fidesz) arról beszélt, hogy az OBH-nak újabb eredményeket sikerült felmutatnia az erőforrás-gazdálkodás, az ítélkezés minősége és korszerűsége, a bírósági működés digitalizációja és a jogszabályi környezethez való alkalmazkodás a területén.

A bíróságok tavaly jelentős "ügyáradattal" szembesültek, de sikerült helyt állniuk - mondta. Magyarország több, az igazságügyi rendszer működését jellemző mutatószám tekintetében is Európa élvonalához tartozik - emelte ki. 2015. közepén még közel tízezer, két éven túl nyúló ügy volt folyamatban, 2016. márciusára ezek száma 27 százalékkal csökkent - mondta a politikus.


Jobbik: videón kellene rögzíteni a tárgyalásokat



Az ismételten felszólaló Staudt Gábor (Jobbik) megfontolásra ajánlotta, hogy a tárgyalásokat teljes egészében rögzítsék videón, vagy legalább hangfelvételt készítsenek azokról. Szerinte ez a jegyzőkönyv készítését könnyítené meg.

Az elnöklő Sneider Tamás az általános vitát lezárta.



Zárszó



Handó Tünde, az OBH elnöke a személyét érintő kritikákra azt mondta, akire sokat bíznak, attól többet kérnek számon. Hozzátette: nem adhat számot arról, hogy a törvényszéki elnökök az ügyelosztási rendet hogyan határozzák meg, hiszen erről törvény rendelkezik és az ő jogkörükbe tartozik.

Az OBH elnöke a vezetői, bírói pályázatokról azt mondta, rendkívül fontos, hogy a legrátermettebbek kerüljenek vezetői pozícióba. Szerinte a bírósági vezetőnek az a feladata, hogy a helyben felmerülő problémákat megoldja, bírósági vezetőnek lenni pedig teljesen más, mint jó bírónak lenni. Olyan vezetők kellenek, akik képesek ezt a felelősséget vállalni és nem szaporítják, hanem megoldják a gondokat - mondta.

Handó Tünde közölte, 2012-16 között 442 bírósági vezetői pályázatot írtak ki és 383 vezetőt neveztek ki. Hozzátette: az OBH elnökeként 161 vezetői pályázatot írt ki és 117 vezetőt nevezett ki.

Kiemelte a Fővárosi Ítélőtábla munkáját, ahol az egy éven túli perek száma egy év alatt 64 százalékkal csökkent. Megjegyezte, többi ítélőtáblán is többségében vannak azok az ügyek, amelyek hat hónapon belül befejeződnek.

Kitért arra, hogy a fegyelmi ügyek száma évek óta változatlan, és azt kérte a képviselőktől, ne vitassák el tőle azt a jogot, hogy a mulasztást elkövető bírót számon kérje.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön ismertetett döntéséről Handó Tünde azt mondta, a testület megerősítette, hogy lehetséges, sőt szükséges az integritási kérdések szabályozása a bírósági szervezetben. Hozzátette: a szabályzat 52 szakaszából három szakaszt érint az Ab döntése.

Jelezte, a szabályzatnak egyéb okból is folyamatban van a felülvizsgálata és áttanulmányozzák az Ab-döntést is.

Handó Tünde beszélt arról is, hogy az ügyek hatvan százalékát a bírósági titkárok intézik önállóan.

Szólt arról a nemzetközi tendenciáról is, hogy sok helyen csökken a bírói kar létszáma és nő a jogi tudással rendelkező segítő személyzet száma. A közigazgatási bíráskodásban ezzel ellentétes folyamat zajlik: már járásbírósági szinten is hármas bírói tanács jár el - jegyezte meg.

Handó Tünde a pontrendszer változásával kapcsolatban rögzítette: a külső pályázók esélyegyenlőségét akarták megteremteni.

A beszámoló elfogadását javasló Vejkey Imre, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke szerint az, hogy az ellenzéki képviselők mindenről beszéltek, csak magáról a beszámolóról nem, azt jelenti, az OBH 2016-os beszámolója kiváló.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!