OGYÉI: külföldről pótolják a K-vitamin injekciót

Belföld, 2019.05.23

Külföldről ötezer-ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyógyszer-nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), így a jelenlegi hiány megoldódik - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a forgalmazó a K-vitamin hiányának okaként gyártási gondot jelölt meg május 1. és október 31. közötti időszakra.

Mivel jelenleg más K-vitamin injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon, az OGYÉI a nagykereskedővel egyeztetve engedélyezte a tízezer tétel behozatalát külföldről, amelyek beszerzése folyamatos.

A gyógyszerhatóság jelezte, a felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta.

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!