Ombudsman: súlyos problémák vannak a gyermekpszichiátriai kezelésekkel kapcsolatban

Belföld, 2018.06.06

Súlyos, az alapjogokat érintő problémák sora merül fel a kötelező és önkéntes gyermekpszichiátriai kezelésekkel kapcsolatban - közölte az alapvető jogok biztosa szerdán Szegeden.

Székely László a helyetteseivel Csongrád megyében tett kétnapos munkalátogatásának tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint a témában még az idén minden érintett - az Igazságügyi Minisztérium, az egészségügyi államtitkárság és az orvostársadalom képviselőinek - bevonásával szakmai konferenciát szerveznek.

A hivatal Kúriával közösen munkacsoportot hozott létre, amely áttekinti az országos gyakorlatot, és javaslatot tesz a kötelező gyógykezelésre vonatkozó nem peres eljárás szabályainak módosítására - tudatta Székely László.

Az alapjogi biztos kifejtette, munkatársaival a megyeszékhelyeken tett látogatásai során azokat a helyszíneket keresik fel, ahol leginkább sérülhetnek az alapvető jogok, az emberi jogok. Azokban a városokban, amelyekben működik büntetés-végrehajtási intézet, oda is ellátogatnak, hogy tájékozódjanak a fogvatartottak és az ott dolgozók helyzetéről.

A Szegedi Fegyház és Börtön az, ahol a tényleges életfogytiglanra ítélt fogvatartottak is élnek egy speciális részlegben - közölte az ombudsman. Úgy fogalmazott, összességében igen jó benyomásai voltak arról, miként lehet ezt a nagyon súlyos büntetést a lehetőségekhez képest humánusan végrehajtani.

Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes közölte, a hivatal igyekszik feltérképezni a nemzetiségi pedagógusokkal kapcsolatos hiányosságokat és javaslatokat tenni a megoldásokra. Ennek keretében megbeszélést folytat a Szegedi Tudományegyetem érintett oktatóival.

Kitért arra, az érintettekkel folytatott egyeztetése során problémaként merült föl, hogy a kis lélekszámú nemzetiségi önkormányzatok magas adminisztratív terhei elveszik az érdemi időt a közösségek életének szervezésétől, a feladatalapú támogatásokkal kapcsolatos döntések, az elnyert összegek utalásának csúszása pedig működési gondokat okoz.

Szalayné Sándor Erzsébet azt mondta, mindenkinek joga, hogy a személyi dokumentumaiban a nevét az anyanyelvének szabályai szerint írják le. A nemzetiségi nyelvhasználat a magyartól eltérő betűkészletet alkalmazó kisebbségek esetében problémát okoz.

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a természet- és örökségvédelem területén dolgozó szakemberekkel folytatott megbeszéléseit összegezve a kiszámíthatóság fontosságát hangsúlyozta a jogalkotás és a költségvetési finanszírozás területén. Példaként az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot is említette, amelyre szerinte a kormányzatnak sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!