Önkormányzat 2019 - Ellenzéki pártok tiltakoztak az újpesti Farkaserdő beépítése ellen

Önkormányzati választás, 2019.08.17

A főváros IV. kerületében található Farkaserdő beépítése ellen tiltakozott több ellenzéki párt képviselője, mert a városrész fideszes vezetése megállapodott a Magyar Íjász Szövetséggel, hogy az erdőn belül 2 hektáros területén íjászközpontot épülhet.

A szombati budapesti sajtótájékoztatón Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt azt mondta, meg kell védeni Budapest meglévő zöld felületeit, ugyanis az utóbbi időben több látványberuházás során - Kossuth tér, Városliget, Vörösmarty tér, József Nádor tér - fákat vágtak ki, ezzel tovább csökkentetve a zöld területek nagyságát. Szerinte mindez azért jelent problémát, mert Budapesten jelenleg nagyon alacsony az egy emberre jutó zöld területek aránya a nyugat-európai nagyvárosokhoz képest.

A politikus szerint szakítani kell a fővárosi kerületek fideszes polgármestereinek gyakorlatával, amely szerint zöld területeket minősítenek át beépítési területté.

A főpolgármester jelölt azt mondta, megválasztása esetén általános átsorolási tilalmat vezetne be, és megtiltanák az egyes kerületeknek és a fővárosi önkormányzatnak is, hogy a zöld területeket beépítési területté minősítsen át. A jövőben a rozsdaövezetek megtisztítására akarják helyezni a hangsúlyt, hogy így növeljék a zöld területek arányát. A városrendezésnél pedig előtérbe kerülnek a "zöld" szempontok, amelyek érvényesítését Karácsony Gergely a budapesti főépítészi intézmény mintájára felállítandó budapesti főkertészet intézményétől várja.

A politikus szerint Újpest, illetve Budapest egésze miatt is változtatásra van szükség, mert "itt van a klímakatasztrófa a nyakunkon."

Trippon Norbert (MSZP), a IV. kerületi képviselőjelölt azt mondta, a kerület fideszes polgármestere azon dolgozik, hogy a Magyar Íjász Szövetséggel együtt íjászközpontot és íjász pályákat hozzon létre a Farkasredőben. A polgármester a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy az erdő területéből mintegy 2 hektárt, több mint 20 ezer négyzetmétert vonjanak ki az erdő művelési ágból, azért, hogy ezután ott íjász pályákat építhessenek és fákat vághassanak ki.

Hozzátette, hogy bár az önkormányzati választások miatt a közgyűlésen átmenetileg levették a napirendről a kérdést, az ellenzéki pártok most azért emeltek szót, hogy a kerület mondja fel az íjász szövetséggel kötött szerződést.

Trippon Norbert úgy fogalmazott: "a jelenlegi városvezetés lapításából arra következtetünk, hogy a szándékaikról nem tettek le".

A politikus azt hangoztatta, változásra van szükség, még pedig zöld párti polgármesterjelöltekre és egy zöld párti főpolgármesterre, Karácsony Gergelyre van szükség.

Varjú László (DK), a körzet országgyűlési képviselője kiemelte, mindezek miatt az október 13-ai önkormányzati választásnak óriási jelentősége van, az emberek mindennapjai szempontjából, azért, hogy élhető városban, élhető kerületben lakhassanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!