Önkormányzati szövetségeket hív egyeztetésre az energiaügyi tárca

Belföld, 2023.01.23

Önkormányzati szövetségeket hív egyeztetésre az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az EM azt közölte hétfőn az MTI-vel, hogy a nemzetközi energiaválság és az energiahordozók szankciós felára rendkívüli kihívások elé állította az európai fogyasztókat, nagymértékben megnehezíti a települések helyzetét, gazdálkodását is.

Az EM a helyi problémák beazonosítása, a megoldási lehetőségek közös áttekintése céljából egyeztetési lehetőséget kínált fel az önkormányzati szövetségeknek.

A közeljövőben esedékes találkozón a kormány és a minisztérium képviselői ágazati helyzetképet adnak, beszámolnak a megtett intézkedésekről, a meghívottakkal együtt áttekintik a további kilátásokat - írták.

"A magyar kormány gyors és határozott intézkedései nyomán a jelenlegi fűtési szezonban garantálható az ellátás biztonsága a hazai felhasználók számára. A magyar családok az átlagfogyasztás mértékéig változatlanul rezsicsökkentett árakon jutnak az energiahordozókhoz, erre szolgál a négyszeresére emelt összegű rezsivédelmi alap is" - fogalmaztak a közleményben.

Úgy folytatták, hogy az önkormányzatok a helyi közszolgáltatások működőképességének megőrzése érdekében közvetlen rezsitámogatást kaptak.

Az önálló EM egyebek mellett a nem lakossági fogyasztók távhődíjainak jelentős mérséklésével, a veszélyhelyzeti áramellátás bevezetésével, a rögzített földgázárakra való áttérés lehetőségének megnyitásával segítette az önkormányzatokat és intézményeiket - jelezték.

A tárca egyeztetési kezdeményezése előremutató szakmai párbeszédre, a tapasztalatok kölcsönösen előnyös megosztására teremthet alkalmat - áll az EM közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!