Orbán: a következő évtized a veszélyes kihívások korszaka lesz

Belföld, 2021.06.19

A következő évtized a veszélyes kihívások, a népvándorlások, a migráció, a járványok és pandémia korszaka lesz, ebben a veszélyes korszakban kell biztonságot teremteni és sikeresnek lenni a világgazdaságban - jelentette ki a miniszterelnök szombaton Budapesten.

Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című konferencián mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a siker előfeltétele az európai demokrácia helyreállítása. A tagállamok nemzeti és alkotmányos identitásának védelme érdekében ezért új intézményt kell létrehozni, a tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával - mondta.

A kormányfő kijelentette azt is: az Európai Parlament zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából, ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét. Azt javasolta: az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozások küldjenek képviselőket, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára. A nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni az unió jogalkotási folyamatának megállítására, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért, vagyis be kell vezetni a "piros lapos" eljárást - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!