Orbán Balázs: négyzetre emeljük a tehetséget

Belföld, 2021.09.09

Orbán Balázs kuratóriumi elnök olyan nemzeti intézménynek nevezte a 25 éve működő Mathias Corvinus Collegiumot (MCC), amely "négyzetre emeli a tehetségeket".

Az intézmény csütörtöki évnyitó ünnepségén Orbán Balázs azt mondta: a magyarok sokszor sportot űznek abból, hogy nem értenek egyet egymással, de vannak olyan témák - mint például az oktatás - amelyek túlmutatnak a napi küzdelmeken.

Klebelsberg Kuno két világháború közötti vallás- és közoktatásügyi minisztert idézve a kuratóriumi elnök, a Miniszterelnökség államtitkára kijelentette: a magyarokat nem a kard, hanem a szellem tudja megmenteni. Orbán Balázs megemlítette: a 25 éve működő MCC az egész Kárpát-medencében támogatja 10 éves kortól egyetemi tanulmányaik végéig a kiválasztott diákokat, ezzel szolgálva a magyarságot, a magyar fiatalok felemelkedését. Célnak nevezte, hogy az egyéni tehetség és siker kéz a kézben járjon a közösségivel. Hangsúlyozta: a Kárpát-medencében született 35 magyar nemzedék közül kevés előtt álltak olyan jó kilátások, mint napjaink fiataljai előtt, mivel az ország szabad és független, adott a lehetőség a tehetség kibontakozására, a társadalom meritokratikus, a határok nyitottak, így bárhonnan haza lehet hozni ötleteket, emellett egyértelműen látszik az egyén és a közösség sikerének összekapcsolódása. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója örömének adott hangot, hogy a kormányzat elkötelezett a kollégium törekvései mellett. Azt mondta: ebben a tanévben 23 helyszínen kezdik meg a nagyon sok jelentkezőből kiválasztott 3500 fiatal hagyományos oktatási kereteken túlmutató fejlesztését.

Hozzátette: céljuk, hogy képzőhelyeik számát 35-re, diákjaikét 10 ezerre emeljék, és a tavalyihoz hasonlóan az idei tanévben is mintegy száz külföldi vendégoktatót, előadót hívjanak meg. Niall Ferguson brit történész az akadémiai szabadság és a szabad gondolkodás fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelve, ezekre az értékekre nem csupán autoriter államokban leselkedik veszély, hanem olyan országokban is, amelyek a szabadság zászlóvivőjeként tekintenek magukra. Példaként hozta fel, hogy az Egyesült Államokban egyre gyakrabban lépnek fel a hallgatók az övéktől eltérő gondolatokat valló, hangoztató diáktársaik, oktatóik ellen, így egyre nehezebb gondolkodni merni egyes tudományos intézményekben. Niall Ferguson mindenkit arra kért: ne engedje, hogy a magyar elme ugyanerre a sorsra jusson.

Orbán Viktor miniszterelnök az MCC évnyitón azt hangsúlyozta, a magyarok soha nem vesztették szem elől történelmi küldetésüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!