Orbán: intenzív kapcsolatokat kell kiépíteni Budapest és Banja Luka között

Belföld, 2019.06.18

A Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről is megállapodott Orbán Viktor miniszterelnök és Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke keddi budapesti tárgyalásukon.

A kormányfő a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, aki a találkozó előtt meglátogatta Szentendrén a magyarországi szerbek képviselőit.

Orbán Viktor a budapesti megbeszélés utáni sajtónyilatkozatában kijelentette: Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország egysége erősödjön, és hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval.

Ezért megállapodtak Milorad Dodikkal, hogy Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a magas szintű kapcsolatokat tovább fogják erősíteni - közölte.

Tárgyaltak Magyarországnak a Bosznia-Hercegovinában élő szerbekkel való kapcsolatáról is, rögzítve: Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával - a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központja - is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a magyar-szerb kapcsolatok csak akkor lehetnek egészségesek és erősek, ha a magyarok Szerbiában és a szerbek Magyarországon jól és otthon érzik magukat.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.

"Mi az európai integrációs úton szeretnénk továbbmenni" - hangoztatta, és köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációs törekvéseit.

Az elnök méltatta a jól fejlődő magyar-szerb kapcsolatokat, amivel a boszniai szerbeknek is további lehetőségek nyílnak az együttműködésre.

Bosznia-Hercegovina két, nagy önállóssággal rendelkező entitásból áll, a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációból és a főként szerbek lakta Szerb Köztársaságból, amelyeket gyenge jogkörű központi kormány köt össze.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!