Orbán Viktor: fókuszban a gazdaság erősítése, a bérek és a foglalkoztatás növelése (4. rész)

Belföld, 2020.01.09

    A magyarországi médiaarányt illetően Orbán Viktor úgy fogalmazott, "én azt tapasztalom, hogy önök nem szimpatizálnak a mostani kormánnyal". Megjegyezte, ha titkos szavazás lenne a teremben arról, hogy ez a kormány folytassa-e a munkát, 80:20 arányban elvesztené. Ma a média világában értékelése szerint liberális baloldali túlsúly van, de most sokkal kiegyensúlyozottabb a világ, személyes véleménye szerint Magyarországon ma 50:50 százalékos az arány.

A korával kapcsolatos megjegyzésre azt mondta, a fiatalság a politikában nem életkort jelent, hanem dinamikát, bátorságot. Ha innen nézzük a politikát, a legfiatalabb politikus ma a világban Boris Johnson és Donald Trump - jegyezte meg.

A magyar gazdaság fejlettsége folyamatosan nő, a kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát - tért át újabb témára.

Jelezte, hogy ez a mutató 2010-ben 63 százalékos volt, jelenleg 71 százalék. Általános gyakorlatnak nevezte, hogy az unió által kifogásolt fejlesztéseknél és beruházásoknál a kormány hazai költségvetési forrásba csoportosítja át a beruházásokat. Mint mondta, felfogása szerint nincs lényegi különbség európai vagy hazai forrás között.

Azt mondta, minél fejlettebb egy ország, annál kevesebb európai forrást kaphat, így ezen források csökkenésével párhuzamosan növelni kell a magyar magáncégek külföldről hazahozott osztalékát. Ebben kell egyensúlyt találni - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette, hogy az európai uniós befizetéseknél előrébb vagyunk egyes gazdagabb országoknál. Példaként elmondta, hogy az egy főre jutó nemzeti össztermék arányában a magyarok többet fizetnek be, mint Hollandia vagy Svédország.

Véleménye szerint el kell kerülni azokat a vitákat, amelyek után csökkennek a pénzügyi lehetőségeink.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatás és a bérek növekedését folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja.

Fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót. A bérek pedig 82 hónapja folyamatosan nőnek - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb.

Már február elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek - jelentette be Orbán Viktor.

Közölte: jelenleg ezeket a készítményeket 90 százalékban téríti az állam, és miután volt egy zavar, a kormány úgy döntött, hogy a korábban elterjedt július elsejei határidő helyett február elsejétől lesznek ingyenesek ezek a gyógyszerek.

Hozzátette: a meddőségcentrumoknál nem államosítás történt, hanem egy kivétellel - ahol még tárgyalnak - megvásárolta a cégeket az állam. Ezt egyrészt bioetikai kérdésből tették, hogy a teljes folyamat alatt látható legyen, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel, másrészt szeretnék ingyenessé tenni a szolgáltatást.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövőben nem piaci alapon történik a meddőség kezelése Magyarországon. Erre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kidolgozott egy rendszert, hogy a megvásárolt cégek tudására és eszközeire építve milyen centrumok jönnek majd létre az országban, és hol.

A miniszterelnök a Mátrai Erőmű vásárlásáról elmondta, a lignitvagyon a nemzeti függetlenség szempontjából is stratégiai kérdés. Hozzátette: a vásárlás transzparens ügyletként történik, nemzetközi vagyonbecslő cég értékelése alapján.

Arról is beszélt: folytatódik a Magyar falu program, kormányzati cél, hogy "a falut, mint életformát meg tudjuk őrizni".

Újabb kérdésre a magyar külpolitikáról szólva megerősítette, annak a nemzeti érdekekből kell kiindulnia. "A kizárólag értékalapú külpolitika, amely mellőzi a pragmatizmust (...), szükségképpen kompromisszumképtelen politikához vezet" - érvelt, kijelentve: a külpolitikában csak kompromisszummal lehet eredményeket elérni, mert ezen kívül még két lehetőség kínálkozik az országoknak: "az izoláció és a háború".

Mint mondta, Magyarország nem az elveit adja fel, amikor megállapodik a törökökkel vagy bármelyik ázsiai hatalommal, "hanem külpolitikát csinál". A kizárólag értékalapon álló külpolitikát azért nem fogadja el, mert az "teljesen lefegyverezné" Magyarországot. "Nekünk a magyar nemzeti érdekekből kell kiindulni" - szögezte le, azt is megjegyezve, hogy "akármit is mondanak mások, ugyanezt csinálják".

Ezzel kapcsolatban azt is kifejtette: a következő néhány évtized szempontjából Közép-Ázsiát kulcstérségnek tartja, ezek az országok "pozitív előítélettel" vannak Magyarország iránt és nagy lehetőséget jelentenek.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy Magyarország nagyon aktívan és rendkívül sokat tesz az üldözött keresztények megsegítéséért. Az ő védelmük diplomáciai fellépést igényel, amit Magyarország "szerényen és titokban végez".

Végül tudatta: egyeztetés folyik az szja-mentesség kiterjesztéséről a háromgyermekes anyákra is a családvédelmi akcióterv folytatásaként.

A kormányfő szerint ma a demográfiai kihívás jelenti a legfőbb problémát Magyarország számára. Ha "nem bevándorlókat akarunk, hanem magyar gyermekeket", és a magyar gazdaság képes a forrásokat megtermelni, akkor az egyetlen megoldás az, hogy a forrásokból minél nagyobb összeget a családok és a gyermeknevelés támogatására fordítsanak - hangoztatta.

Orbán Viktor azt szeretné, hogy a háromgyermekes anyákra is kiterjesszék a négygyermekes édesanyákra bevezetett személyijövedelemadó-mentességet. Az a cél, hogy a "családvédelmi akcióterv hegyében" az legyen, hogy 2021 január elsejétől azok, akik három gyermeket szültek és felneveltek, életük végéig ne fizessenek személyi jövedelemadót - mondta. Hozzátette: erőteljes szakmai egyeztetés folyik erről Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!