Összevonhatják a Szabadtérit és a Szegedi Nemzeti Színházat

Belföld, 2021.01.28

Színházi források szerint a szegedi önkormányzat egy korábbi modellt követve újra egyintézménnyé gyúrhatja össze a Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft-t ésa Szegedi Nemzeti Színházat.

Az Akárkivel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora A lépésre azt követően kerülhet sor, hogy nemrég bejelentette a lemondását Herczeg Tamás, a Szabadtéri eddigi vezetője.

Az egyeztetések már zajlanak a háttérben, de az szinte biztos, hogy megváltozik az eddigi struktúra – mondta színházi forrásunk. Senki se nyilatkozik szívesen az ügyről, de a Szabadtérinél azt megerősítették, hogy az önkormányzat egyelőre nem tervezi pályázat kiírását Herczeg Tamás megüresedett posztjára. Az ügyvezető igazgató január 19-én közleményben tájékoztatta a sajtót, a közönséget, valamint kollégáit, hogy február 15-ével megválik posztjától.

A döntés előzményeiről korábban részletesen írt a Webrádió. Tavaly decemberben az év utolsó közgyűlési döntései között szerepelt egy olyan előterjesztés, mely jelentősen szűkítette a cég anyagi mozgásterét. Ennél is fontosabb, hogy az intézmény jövőjéről egészen másként gondolkodott az utóbbi időben az igazgató és a város vezetése. Erre utal Herczeg lemondó közleményének egy részlete, mely így szól: „Az önkormányzati cégek és intézmények működését érintő strukturális reform keretében a markáns intézményi kultúrpolitikát az egységes városi stratégia váltja fel, amely már nem az általunk szorgalmazott önállóan működő Szabadtérire teszi a hangsúlyt. ”

Ebben valószínűleg arra célzott a távozó direktor, hogy a városvezetés tervei szerint a Szabadtéri függetlensége megszűnik a jövőben. Ez azt jelenti, hogy egy régi modell éledhet újjá, melyet a Szabadtérit a 80-as évek végén és 90-es években irányító Nikolényi István szorgalmazott, és valósított meg 1996 és 1999 között. Ő ugyanis ebben az időszakban egyszerre igazgatta a két intézményt, melyek akkor lényegében szervezetileg összeolvadtak. Más kérdés, hogy ez a modell nem tartott sokáig, ugyanis Nikolényi leköszönése után újra önálló intézményként működött tovább a Szegedi Szabadtéri Játékok.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!