Öt településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap

Belföld, 2020.09.10

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap, a választások között több is van, amelyet a veszélyhelyzet miatt nem tudtak megtartani az eredetileg kiírt tavaszi időpontban. A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

A Vas megyei Egyházasrádócon azért lesz időközi polgármester-választás, mert az eddigi faluvezető, Tóth Szilárd (Fidesz-KDNP) májusban egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A posztért négy független jelölt indul: Derks Wilhelmus Josephus, Dobronics Gábor Sándor, Sőre Zoltán és Szvoboda Tamás. A választói névjegyzékben 1100-an szerepelnek.

A Nógrád megyei Vizsláson képviselő-testületet és polgármestert is választanak vasárnap, miután a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre négyen pályáznak: a község jelenlegi független polgármestere, Angyal Jenő, Drajkó Ferenc és Sándor József független jelöltként, míg Felföldi István a Magyar Munkáspárt színeiben indul a szavazatokért. A hat egyéni listás képviselő-testületi helyért 18-an indulnak, két polgármesterjelölt, Drajkó Ferenc és Felföldi István képviselőként is megméreti magát a voksoláson. A település névjegyzékben 1072 választópolgárt tartanak nyilván.

A Baranya megyei Alsószentmártonban azért lesz polgármester-választás vasárnap, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere, Budai László februárban lemondott tisztségéről. Eredetileg június 7-ére tűzték ki a voksolás időpontját, de a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény rendelkezései miatt az időközi választás elmaradt. A Pécsi Törvényszék januárban közölte az MTI-vel, hogy felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a tavaly megválasztott polgármestert.

A vasárnapi voksoláson négy független jelölt, Acél Péter, Balogh Miklós, Gligulics Olivér és Petrovics Tibor indul. A Baranya megye déli határán, a Dráva közelében fekvő ormánsági településen 825 helybéli szavazhat.

A Somogy megyei Istvándiban azért lesz időközi választás, mert a település korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt, a település vezetője pedig ezzel elvesztette választójogát, tisztsége megszűnt.

Az időközi választást eredetileg júniusban tartották volna, de ez a voksolás is elmaradt a veszélyhelyzet miatt. A polgármesteri tisztségért vasárnap négy független jelölt, Bereczkiné Pavelka Jolán, Kalányos Zoltán, Pécsi Sándor és Rónai Bálint Ádám verseng. A Szigetvár és Barcs között található községben 374 választópolgár szavazhat vasárnap.

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszlón a 8. számú egyéni választókerületben lesz képviselő-választás, miután a körzet tavaly októberben megválasztott képviselője, Török Péter Endre (Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör, MI Hajdúszoboszlóért) januárban lemondott. A voksolást eredetileg áprilisban tartották volna, de a veszélyhelyzet miatt elmaradt. A vasárnapi időközi választáson három jelölt indul: Jónás Kálmán (független), Kovács Tibor (Momentum Mozgalom) és Nagy Balázs (Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör, MI Hajdúszoboszlóért). A választói névjegyzékben 2597-en szerepelnek.

Vasárnap három időközi települési nemzetiségi választást is tartottak volna: a Somogy megyei Somogysárdon és a Vas megyei Olaszfán roma, a főváros II. kerületében román képviselőket választottak volna, de ezek a voksolások a szükséges számú jelölt hiányában elmaradnak.

A helyi választási irodák a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is. Kérik azt is, hogy ha sorban kellene állni, tartsanak legalább 1,5 méter távolságot a többi várakozótól, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak - mint minden választásnál - most is mozgóurnát kérhetnek legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!