OVSZ: uniós cél a tudatos szervadományozás előresegítése

Belföld, 2019.01.15

Uniós cél a tudatos szervadományozás előresegítése, amelyhez a legtöbb tagállam a donációt előmozdító és ösztönző Eudonorgan projekt által csatlakozott - mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden.

Hozzátette: a projekt részeként hat európai város közül Budapest sikeresen pályázott és nyolc ország képviselőivel együtt hétfőn regionális konferenciát tartott a témában.

A pályázatok által a tagállamok az általános tájékozottságot és tudatosságot akarják növelni a szervadományozás terén - hangsúlyozta.

Elmondta: Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a szervadományozásban, így fontos, hogy az emberek nyilatkozzanak szerveik felajánlásáról. A szervátültetés szorosan összefügg a halál témájával, amit az emberek inkább kerülnek, így sokszor a közeli hozzátartozók sem tudják, hogy halott családtagjuk miként vélekedett a donációról - fűzte hozzá Mihály Sándor.

Az igazgató ismertette: évente 130 ezren halnak meg Magyarországon. Ebből az agyhalál előfordulási aránya elenyésző, körülbelül 1000 betegre érvényes, és 500 esetben történik szervátültetés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!