Ózonos szűrőbetéttel a biztonságos munkakörnyezetért

Belföld, 2021.07.23

A biztonságos munkakörnyezet nem feltétlenül a védőruházatnál vagy a biztonságtechnikai eszközöknél kezdődik.

Egy sokkal alapvetőbb az élethez is elengedhetetlen dolognál, a tiszta levegő belélegzésénél kezdődik a való biztonság.

A légzésvédelem

Egy átlagos felnőtt, napja során 25. 000 alkalommal vesz levegőt. Ez a folyamat olyan természetes, hogy észre sem vesszük mindaddig, míg fogytán nincs a levegőnk, vagy szennyezetté válik annak minősége. A veszélyes anyagokkal szennyezett levegő leginkább a speciális munkakörök során fordul elő. Ezeket a veszélyes anyagokat két csoportba soroljuk: részecskék és gázok.

A részecskék kiszűrése az egyszerűbb feladat, azokat legtöbbször megszűrik a porvédő maszkok is. A gázok kiszűrésére jóval komplexebb munkavédelmi fél- vagy teljes álarcokra van szükség. Ezek a maszkok bővíthetők a körülményeknek megfelelő betétekkel is. A minőségi, megfelelő szűrőbetétek használatával megelőzhető az asztma kiújulása és a maradandó tüdőkárosodás is.

A megfelelő típus kiválasztása

Először is fontos, hogy a légnemű részecskék elleni védekezéshez feltétlenül fél- vagy teljes álarcot viseljünk. A megfelelő gázálarcot vagy szűrőbetétet legkönnyebben az alkalmazandó szer dobozán, leírásában találjuk meg. Nagy segítségünkre lehet, sőt, életet menthet, ha gondosan tanulmányozzuk a vegyszer biztonsági adatlapját is.

Ha ezek az információk nem állnak rendelkezésünkre, vagy nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindig kérjük szakértő segítségét! Az Épkézláb Munkaruhánál számos gázálarccal és szűrővel várják az érdeklődőket.

Az ózon jó és rossz oldalai

Az utóbbi időkben igencsak közkedveltté vált az ózonos tisztítás technikája. Ez az eljárás valóban egy rendkívül hatékony módja a fertőtlenítésnek és a szagtalanításnak, azonban nagy veszélyekkel is járhat. Az ózon ugyanis, mint egy mérgező gáz, jelentős egészségügyi kockázatot hordoz magában, tehát használata során fokozott védelemre van szükség. Az otthon használatos ózonos fertőtlenítőberendezések használata során például tilos a kezelt helyiségben tartózkodni, a művelet után fontos a szellőztetés! Vannak azonban olyan szakemberek, akik ózonnal vagy egyéb savas, szúrós, fojtós szagú gázokkal kerülnek kapcsolatba munkájuk során.

Mivel munkájuk alapvető része a veszélyes anyagok kezelése, azoktól távol maradni nem tudnak, így nagy szükségük van a megfelelő védőfelszerelésre. Ilyen a munkavédelmi álarc, ebben az esetben pedig annak is kifejezetten ózon szűrőbetéttel ellátott fajtája, ezzel biztosítva a maximális védelmet.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!