Paksi bővítés - Az LMP egyeztetést szorgalmaz az atomhulladék elhelyezéséről

Belföld, 2020.09.07

Széleskörű politikai és szakmai konzultációt kezdeményez az LMP az atomhulladékok elhelyezésének kérdéséről két héttel az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdete előtt. A párt elvárja, hogy a politikai szeplők világossá tegyék az álláspontjukat - mondta Keresztes László Lóránt frakcióvezető hétfői online sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívásának tartja a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek elhelyezésének kérdését, a kormányt pedig szerinte súlyos felelősség terheli azért, amiért az elmúlt tíz évben semmit sem tett a feladat megoldása érdekében.

A frakcióvezető a Baranya megyei Bodán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a település Pécs közelsége miatt sem gazdasági, sem társadalmi szempontból nem alkalmas atomhulladék elhelyezésére, a szakembereknek ezért szerinte alternatív helyszíneket kellene keresniük. Emellett törvényben kell garantálni a lakosság vétójogát egy atomtemető létesítése előtt - mondta.

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezése a világon sehol nem megoldott, így Magyarországon sem, hiszen nem áll rendelkezésre megfelelő technológia, de a finanszírozás sem tisztázott. Kijelentette: a kormány ezért felelőtlenül hozta meg a döntést a paksi bővítésről.

Az LMP az egyeztetésen tisztázni szeretné az elhelyezéssel kapcsolatos feladatokat, a politikai és a szakmai szereplők felelősségét. Emellett céljuk, hogy széles konszenzussal születhessenek meg az elhelyezéssel kapcsolatos döntések.

"Az időhúzást be kell fejezni", de a mellébeszélést is - hangsúlyozta, és közölte: ezermilliárdos forrás hiányzik a nukleáris alapból a probléma kezeléséhez.

Kijelentette: az Országgyűlésnek azonnal tárgyalnia kell a radioaktív anyagok kezelésének nemzeti programját, mert annak több pontjával már most szembemegy a kormány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!