Paksi bővítés - LMP: jelentős veszteséget okoz a beruházás csúszása

Belföld, 2018.11.14

Az LMP továbbra is ellenzi a paksi bővítést, a párt ugyanakkor rámutat arra: több ezermilliárd forintos veszteséget okoz az országnak, ha 2032-re vagy még később készül el az új blokk.

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján hiányolta a csúszás következményeit vázoló terveket, egyúttal kijelentette, a beruházás tovább drágul, hiszen a hitelkamatot és annak rendelkezésre állási díját hosszabban kell fizetni.

Emlékeztetett arra is: a programot részben az 1-es és a 2-es blokk egyidejű működése alatt megmaradt extra áram értékesítéséből kívánta finanszírozni a kormány, de csúszás esetén nem lesz párhuzamosság, így többletbevétel sem.

Elmondta: az LMP a Roszatomtól kér információkat a csúszásról, de Finnországhoz is tájékoztatásért fordulnak, ahol hasonló technológiájú erőmű működik. Kérdést intéznek még Günther Oettinger uniós költségvetési biztoshoz, valamint Klaus Mangold német lobbistához is, mi az oka a csúszásnak.

A képviselő tagadta a Roszatom állítását arról, hogy a klímaváltozás ellen atomenergiával lehetne védekezni, és kijelentette: sem nemzetstratégiai, sem fenntarthatósági szempontból nem érdeke Magyarországnak a beruházás.

A politikus kérdést kapott arról, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el társelnökük, Demeter Márta ellen hivatali visszaélés gyanújával egy honvédségi misszióval kapcsolatos iratbetekintését és kérdésfeltevését követően. Ungár Péter azt mondta: nem vet jó fényt a magyar jogállamra, hogy nem a nyomozó hatóságtól, hanem a sajtóból értesül valaki arról, hogy nyomozás indult ellene. Megismételte: Demeter Márta áll minden vizsgálat és kérdés elé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!