Paksi bővítés - Párbeszéd: mondja fel a kormány a szerződést!

Belföld, 2019.04.03

A paksi erőműbővítésről kötött államközi szerződés felmondásának azonnali kezdeményezésére szólította fel a kormányt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője.

Kijelentette: a projekt évek óta "bukdácsol", a jelek szerint sem a magyar, sem az orosz fél nem képes arra, hogy minőségi munkát végezve, a határidőket betartva haladjon a megvalósítással, ezért a kormányzat "folyamatos jogalkotási buherálással" próbálja gyorsítani az ügymenetet.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy egy, a parlament előtt fekvő törvénymódosító csomag elfogadása esetén felére, harmadára rövidülhetnének egyes hatósági határidők, ami azt a veszélyt rejti magában, hogy felületesebbé válnak ezek az eljárások, sérülnek a nukleáris biztonsági szempontok. Jávor Benedek problémának nevezte, hogy a változtatás nem határozza meg egyértelműen a bevonandó hatóságok körét, ami bizonytalanságot visz az eljárásba.

Úgy fogalmazott, koncepciószinten él az az elképzelés, hogy a bővítés végleges engedélyezése előtt is végezhessenek előkészítő kivitelezési munkákat. Ennek biztonsági kockázatai mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a kiperelt Paks-szerződésekkel is ellentétes.

Szerinte a magyar kormány arra játszik, hogy egy olyan fázisban derül ki a beruházás tervezettnél magasabb ára, amikor már meg lehet győzni a nyilvánosságot, hogy nem érdemes kilépni a szerződésből.

A migrációval kapcsolatos kérdésre válaszolva Jávor Benedek az elmúlt évek leghatékonyabb uniós intézkedései közé sorolta a migráció megfékezésére tett lépéseket, amelyek eredményeként a válság előtti szintre esett a bevándorlás. A politikus a jövőben is szükségesnek tart közös európai intézkedéseket ezen a területen. A Frontex idehaza a kormányfő által elutasított, uniós szinten megszavazott megerősítése ügyében azt mondta, "Orbán Viktor általában szereti hülyének nézni a magyar embereket", és azt gondolja, a hazai kommunikációs panelek elfedik, hogy a gyakorlatban mást tesz, mint amit mond.

A Fidesz és Orbán Viktor évek óta az európai szélsőjobboldalon politizál, egyértelműen ez a politikai otthona - jelentette ki arra a felvetésre, hogy a Fidesz képviseltetheti magát az európai populista pártok közeljövőben tartandó tanácskozásán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!