Párbeszéd: az MNB vagy nem tud, vagy nem akar tenni a forint megmentéséért

Belföld, 2020.09.22

A Párbeszéd szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) világossá tette, hogy vagy nem tud, vagy nem akar tenni a forint megmentésének és az infláció megfékezésének érdekében.

A párt frakcióvezető helyettese keddi online sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az MNB monetáris tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjén.

Burány Sándor úgy fogalmazott: a kormány és az MNB az elmúlt tíz évben folyamatosan sodorta egyre nagyobb veszélybe a forintot, ami mára "lényegében lélegeztetőgépen van".

Ennek a politikának a következménye, hogy rekordmélységekben van a forint és csúcsmagasságokban jár az infláció - jelentette ki. Az utóbbi időszakban az EU-s országok között Magyarország produkálta a legmagasabb inflációt, ami elérte, a nyugdíjas fogyasztói kosár esetében pedig meg is haladta a négy százalékot - tette hozzá. Ebben a helyzetben nagyon fontos lenne a válságkezelő alapjövedelem bevezetése - ismételte meg korábbi követelésüket.

Arra is kitért, hogy hétfő éjjel "Orbán Viktor és kegyencei" 220 milliárd forintot osztottak szét a válság kezelésére létrehozott alapból. Megint maguk felé hajlott a kezük, a Miniszterelnökség beruházásaira közel 16 milliárd forint ment el, legalább 20 milliárd forintot költöttek sporttámogatásokra, a munkahelyek védelmére, a tömeges és ingyenes tesztelésre azonban gyakorlatilag semmit - fogalmazott Burány Sándor.

Teljesen világos, hogy az országot nem lehet még egyszer bezárni, az egyetlen megoldás az, ha kiszűrik a koronavírussal fertőzötteket. Szakértők szerint ezt 35-40 milliárd forintból meg lehetne tenni - hívta fel a figyelmet a képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!