Párbeszéd-Momentum: korrupcióellenes ügyészséget kell létrehozni!

Belföld, 2021.09.03

Korrupcióellenes ügyészség felállítására és a közérdekű bejelentők védelmére tettek javaslatot a Párbeszéd és a Momentum vezető politikusai pénteken.

Fekete-Győr András - Tordai Bence Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese Facebook-oldalán, a Gyorskocsi utcai fogház elől közvetített online sajtótájékoztatón közölte, frakciója három törvényjavaslatot nyújtott be a nap folyamán az Országgyűlésnek a korrupció visszaszorítása érdekében.

Javaslatot tettek az alaptörvény tizedik módosítására a korrupcióellenes ügyészség létrehozása érdekében, külön törvény szabályozná a létrehozandó új ügyészséget, valamint jogszabály rendelkezne a bejelentők védelméről és a közérdekvédelmi eljárásról - tudatta az MSZP-Párbeszéd-Momentum II. kerületi előválasztási képviselőjelöltje.

Hozzátette: a törvények elfogadása a garanciája annak, hogy megszabaduljon az ország azoktól a "narancsbáróktól", oligarcháktól, akik ma járadékvadászként szívják el a magyar gazdaság életerejét; a magyar gazdaság sikerének kulcsa ennek a polipnak a felszámolása.

A közérdekű bejelentők védelméről az mondta, akkor tudják csak felfedni a korrupciós hálózatok szálait, ha sikerül megbontani valahol a korrupció szövetét.



Ha vannak olyanok, akik látják, hogy számíthatnak a védelemre, a büntetlenségre, és emiatt "kitálalnak" - fogalmazott.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, előválasztási miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a korrupció miatt éves szinten ezermilliárd forint közpénz veszik el.

"Ennyi pénzt tesznek zsebre a fideszesek" - hangoztatta.

Hozzátette: a 2010 óta eltelt 11 évet figyelembe véve ez 11 ezer milliárd forintot jelent, húszezreseket egymásra rakva "ez egy 55 kilométer magasságú hegy lenne, öt-hatszor akkora, mint a Mount Everest".

Jelezte, ha az ellenzék jövőre kormányra kerül, létrehozza a korrupcióellenes ügyészséget, és Magyarország csatlakozni fog az európai ügyészséghez is.

Berg Dániel, a II. kerület momentumos alpolgármestere kijelentette: olyan országban hisznek, ahol tiszta és átlátható környezetet biztosítanak azoknak a vállalkozóknak, akik a munkájukkal, tehetségükkel akarnak előrébb jutni, nem azáltal, hogy valakinek a haverjai, strómanjai.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!