Pert nyert egy ingatlanközvetítő tisztességtelen feltételei ügyében az ügyészség

Belföld, 2021.07.27

Első fokon pert nyert egy ingatlanközvetítő cég ellen a fogyasztók jogainak védelmében fellépő, Fővárosi Főügyészség - tájékoztatta a fővárosi főügyész kedden az MTI-t.

Ibolya Tibor közölte: a főügyészség megvizsgálta az - egyebek között - ingatlanközvetítéssel foglakozó budapesti cég általános szerződési feltételeit. A vizsgálat eredménye alapján keresetet nyújtottak be, a bíróságtól azt kérve, a még nem teljesített szerződéseket érintően állapítsa meg, hogy a cég által részben 2020. november 7-étől, részben ismeretlen időponttól kezdődően 2021. január 30-áig alkalmazott egyes általános szerződési feltételek tisztességtelenek, ezért érvénytelennek minősülnek.

A közleményben példaként említették, hogy az ingatlanközvetítő a honlapjára kitett tartalmat előzetes figyelmeztetés nélkül egyoldalúan módosíthatta, törölhette, továbbá a megbízót fizetési kötelezettség terhelte, ha bizonyos esetekben elzárkózott az ingatlan bérbeadásától. Olyan is előfordult, hogy a megbízónak bizonyos esetekben 30 százalékos késedelmi kötbért kellett fizetnie.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében a keresetnek helyt adott és megállapította, hogy az általános szerződési feltételek egy része tisztességtelen, valamennyi fogyasztóra kiterjedően érvénytelen, de az érvénytelenség a már teljesített szerződéseket nem érinti. A bíróság az ingatlanközvetítő céget arra kötelezte, hogy egy a "megállapításainak megfelelő közleményt" hozzon nyilvánosságra a honlapján 60 napon keresztül.

Az ítéletet az ügyészség elfogadta, a cég viszont még fellebbezhet - tájékoztatott Ibolya Tibor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!