Peruban tárgyalt Kövér László

Belföld, 2018.11.10

Kövér László fontos pillérnek nevezte Perut Magyarország déli kapcsolatfejlesztési törekvéseinek keretében, mivel szavai szerint a latin-amerikai ország egy jelentős népességű, lendületesen növekvő nagy piac, hatalmas lehetőségekkel - tájékoztatta a dél-amerikai látogatáson tartózkodó házelnök sajtóirodája szerdán az MTI-t.

A közép-európai államok közül Magyarországé a legerősebb diplomáciai jelenlét Peruban - mondta Kövér László Limában, amikor fogadta őt Cézar Villanueva miniszterelnök.

Kövér László és Cézar Villanueva egyetértett abban, hogy a kapcsolatok tovább fejleszthetők és fejlesztendők. Magyarország limai nagykövetségének 2017 októberi és Peru budapesti külképviseletének ez év júliusi újranyitása, a nagykövetek munkája máris érdemben hozzájárult az élénkülő politikai, kulturális, oktatási, technológiai és gazdasági kapcsolatok további fejlődéséhez - mondta a házelnök. Hozzátette: hivatalos latin-amerikai körútjának célja az elhanyagolt barátságok felfrissítése és újak teremtése, a parlamenti diplomácia eszközeivel segítve a kormányok kapcsolatépítését. Az újranyitott nagykövetségek munkája eredményeképpen jelentősen bővültek a latin-amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatok - tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke találkozott Néstor Popolizio külügyminiszterrel is. Megbeszélésükön szó volt a két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztéséről, a kínálkozó együttműködési lehetőségek eredményes kihasználásáról.

Kövér László és Néstor Popolizio egyetértett abban, hogy a kettős adóztatás elkerülését célzó egyezmény - amely még kiszámíthatóbb üzleti környezetet biztosíthat a vállalkozásoknak - aláírása megfelelő kereteket nyújthat ehhez. Mind a magyar, mind a perui üzleti élet szereplőinek nagy segítséget jelenthet a Perui-Magyar Kereskedelmi Kamarának a házelnöki látogatás idejére tervezett megalakítása is.

Földrajzi fekvésének és vízgazdálkodási hagyományainak köszönhetően Magyarország nagy vízipari szaktudással rendelkezik, főként az árvízvédelemben, a vízveszteség kezelésében, valamint az ivóvízellátásban és az ivóvizet egészségessé tevő úgynevezett szanitációs rendszerek üzemeltetésében. Ezzel a magyar vízipari cégek újszerű megoldásokkal kapcsolódhatnának be azoknak a kihívásoknak a leküzdésére, amelyek elé a klímaváltozás állítja Perut - állapították meg.

A 2013-as és 2016-os esemény sikerére építve Magyarország ismét megszervezi a Budapesti Víz Világtalálkozót. A konferencia Áder János köztársasági elnök fővédnökségével 2019. október 15. és 17. között lesz, az eseményre Kövér László meghívta Néstor Popoliziót is.

A házelnök megemlítette, hogy a Richter Gedeon révén a nagy múltú magyar gyógyszeripar jelen van a perui piacon. Nagy előrelépés lenne, ha világszínvonalú gyógyszeripari termékeink értékesítésének feltételeként - a legtöbb európai uniós országéhoz hasonlóan - Peru mielőbb biztosítaná Magyarország számára a "magas fokú közegészségügyi ellenőrzést megvalósító ország" státusát - emelte ki -, amellyel a magyar gyógyszeripar még inkább hozzá tudna járulni a peruiak egészségének megőrzéséhez.

Kövér László találkozott a perui kongresszus alelnökével, Segundo Tapiaval, a perui-magyar baráti tagozat elnökével Francesco Petrozzival, valamint a külügyi bizottság elnökével, Luis Galarretával is. A parlamenti megbeszéléseken a házelnök szorgalmazta a törvényhozások közötti párbeszéd erősítését, valamint azt, hogy a két ország interparlamentáris uniós küldöttségei egyeztessenek a tanácskozások napirendjén szereplő, mindkét fél számára fontos kérdésekről.

A magyar Országgyűlés és a latin-amerikai országok törvényhozó szervei közti együttműködés felívelő szakaszban van. Mind a magyar, mind a latin-amerikai színtéren felértékelődni látszik a parlamenti diplomácia szerepe, például az olyan globális kihívásokkal kapcsolatban, mint a klímaváltozás, a migráció vagy a kábítószerek elleni harc - emelte ki a házelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!