Petícióval tiltakoznak a Szegedi Tudományegyetem átalakítása ellen

Belföld, 2021.01.15

A Szabad Egyetem! Szabad Város! nevű szervezet 12 pontban foglalta össze követeléseit,miután nyilvánosságra került, hogy a Szegedi Tudományegyetemet is alapítványiformában kívánja átalakítani a kormány.

A nemrégiben napvilágra került hírek szerint a Szegedi Egyetemet, a Debreceni Egyetemet, a Pécsi Egyetemet, és a Semmelweis Egyetemet is hasonló struktúrában szeretné tovább működtetni az Orbán-kormány, mint az SZFE-t. Mint ismeretes, korábban már 10 felsőoktatási intézményt forgatott át a Palkovics László vezette minisztérium politikájának megfelelően alapítványi formába a kormány, a színművészeti egyetemen kívül érdemi ellenkezés nélkül.

Az ellenzéki pártok úgy vélik, ezzel a kormány a 2022-es választás utáni időszakra készül, amelyen akár el is bukhat a jelenlegi politikai vezetés. Az egyetemek kuratóriumaiba azért akarja beültetni a saját embereit, (az SZTE esetében például Novák Katalint és Nemesi Pált) mert így egy kormányváltás esetén is a saját fennhatósága alatt tarthatja a felsőoktatási intézményeket. Az átalakítás gondolata azonban komoly ellenkezést váltott ki már Pécsett és Szegeden is. A Free SZTE - Szabad Egyetem, Szabad Város nevű szegedi szervezet nyílt levélben ad hangot a véleményének:

Lépjen át a szegedi egyetem a 21. századba!

1. Követeljük, hogy minden Szenátusi ülés legyen nyilvános az egyetemi és városi polgárok számára!
2. Követeljük a szenátusi munka rendjének publikálását annak elfogadásakor, a munkarendtől való eltérésről a rektor azonnal tájékoztassa az egyetemi polgárságot és a városháza küldötteit!
3. Az Alapító Okiratban kerüljön rögzítésre, hogy az önkormányzat jóváhagyása nélkül a kuratórium nem dönthet semmilyen egyetemet érintő kérdésben!
4. Az Alapító Okiratban kerüljön rögzítésre, hogy a rektorválasztásban továbbra is a Szenátus a legfőbb eljáró szerv, de Szeged város polgármestere kapjon vétójogot a rektorválasztáskor, a rektor személyére vonatkozóan!
5. Követeljük a szabad szakszervezeti gyülekezést, bértárgyalásokat és kollektív szerződést, Európai Uniós munkafelügyeleti biztos kinevezését!
6. Követeljük, hogy az egyetem támogassa a kisebbségeket és a másként gondolkodókat, legyen LMBTQ és színes bőrű kvóta, illetve ilyen jellegű ösztöndíj az egyetemen!
7. Legyen szolidáris az egyetem: a rektori hivatal épületére tűzzék ki a szivárvány színű zászlót!
8. Követeljük, hogy vizsgálja meg az egyetem, az értelmetlen maszkviselést.
9. Követeljük, hogy az egyetem folytasson vizsgálatot a Covid-oltással kapcsolatban, és ha oda nem való idegen anyagot talál benne, értesítse haladéktalanul az illetékes szerveket!
10. Követeljük az alapjövedelmet a diákoknak!
11. Vétójoga legyen a hallgatóknak az osztályzataikra!
12. Az egyenjogúság jegyében vizsgálják meg az összes egyetemi dolgozó helyzetét, és az egyetem vezetése lépjen fel a hátrányos megkülönböztetéssel szemben!

Azt még nem tudni, hogy pontosan kik fogalmazták meg a petíciót, és hogy követeléseiket egyeztették-e más, a kormány lépése ellen tiltakozó tanár-és diákszervezetekkel, civil egyesületekkel. Az mindenesetre teljesen új elem, hogy a városvezetésnek komoly kontrolláló szerepet szánnak a petíció szerzői. Az egyetemi autonómia elve ugyanis jelenleg mind a kormányzati, mind a helyi politikai erők beavatkozását elutasítja. A szivárványszínű zászló kitűzésének ötlete pedig kifejezetten provokatív jellegű, így elképzelhető, hogy a petíció az egyetemi átalakítás ellen tiltakozók lejáratására szolgál.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!