Potápi: a kormány közjogi egységbe forrasztotta a nemzetet

Belföld, 2022.07.03

A kormány közjogi egységbe forrasztotta a nemzetet az állampolgárság visszaszerzésének, illetve megszerzésének egyszerűsített lehetőségével, ezáltal több mint 1,1 millió külhoni magyar vált jogilag is a magyar nemzet részévé - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Veszprém megyei Kemeneshőgyészen.

Magyarnak lenni igenis jó címmel ünnepi megemlékezés Kemeneshőgyészen Potápi Árpád János úgy fogalmazott: nemzetünk sorsa nem egy országcsonkító szerződéshez kötődik, hanem a magyarság tettrekészségéhez és a Gondviselés irgalmához.

Hozzátette, élni és dolgozni kell azért, hogy Magyarország is éljen. Ezért nevezte a kormány az idei évet a cselekvő nemzet évének, és a minden magyar felelős minden magyarért elv alapján támogatásait, programjait minden magyarlakta településre vagy magyar közösségbe eljuttatta a Kárpát-medencében.

Ismertette: a kormány világszerte 300 ezer magyar gyermeknek tette lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatást. A bölcsődétől az egyetemig olyan intézményrendszert hoztak létre, amely segíti a szülőföldön való megmaradást, és amelynek része a külhoni szakképző intézményeket megerősítő 145 tangazdaság és tanműhely is. A megszerzett tudás versenyképessége érdekében 3500 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósítását is támogatták - jelezte.

Szólt arról is, hogy a Határtalanul! programban már csaknem 500 ezer magyar diák kirándulását támogatták valamely külhoni régióba, és a Kárpát-medencei testvértelepülési hálózat révén is több mint ezer, települések közti kapcsolat jött létre.

Potápi Árpád János azt mondta: a nemzeti összetartozás napja nem gyásznap. Ezen napon emlékezünk a nehézségekre, de közben elkötelezzük magunkat a cselekvésre is.

Kovács Tamás Imre (független) kemeneshőgyészi polgármester rámutatott: községükben azért júliusban tartják a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett programjukat, mert június 4-én a csíksomlyói búcsúba zarándokoltak csíkcsicsói testvértelepülésük lakóival közösen, két hétre rá pedig felvidéki testvértelepülésükön, Nyáráson hajtottak fejet az 1849-es csata hősei előtt.

A szombati rendezvényen Bacsó László, Nyárás polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, azt hangsúlyozva, hogy bárhol járunk a Kárpát-medencében, mindenhol a magyar múltat látni.

A beszédeket követően a szónokok Kovács Zoltánnal, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen koszorúkat helyeztek el a kemeneshőgyészi Trianon-emlékműnél.
(MTI)

Galériánk

Magyarnak lenni igenis jó címmel ünnepi megemlékezés Kemeneshőgyészen Magyarnak lenni igenis jó címmel ünnepi megemlékezés Kemeneshőgyészen Magyarnak lenni igenis jó címmel ünnepi megemlékezés Kemeneshőgyészen Magyarnak lenni igenis jó címmel ünnepi megemlékezés Kemeneshőgyészen Magyarnak lenni igenis jó címmel ünnepi megemlékezés Kemeneshőgyészen Magyarnak lenni igenis jó címmel ünnepi megemlékezés Kemeneshőgyészen Magyarnak lenni igenis jó címmel ünnepi megemlékezés Kemeneshőgyészen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!