Potápi: rekordmennyiségű pályázat érkezett a Határtalanul! programban

Belföld, 2019.08.22

Rekordmennyiségű, több mint kétezer pályázat érkezett a Határtalanul! programban, az igényelt támogatás összege meghaladta a 6,3 milliárd forintot - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Határtalanul! program eredményeit bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A magyar iskolások határon túli területekre tervezett osztálykirándulásait támogató programban idén az utazó diákok száma meghaladja a 101 ezret. Az igényelt támogatás összege meghaladta a programban rendelkezésre álló keretösszeget, ezért a kormány 590 millió forint plusz forrást biztosított - ismertette az államtitkár.

Potápi Árpád János elmondta azt is, hogy 2010 óta több mint 300 ezer diák látogatott el a program kereteiben határon túli magyar területekre, a kirándulásokról, tapasztalatokról a Nemzetpolitikai Kutatóintézet idén felmérést is végez majd.

Az adatok szerint 2017-ben 1500, tavaly pedig 1700 pályázat érkezett be.

Erdélyi Rudolf Zalán, a program lebonyolítását végző Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója azt mondta, 20 százalékkal nőtt a beérkezett pályázatok száma az előző évihez képest, ennek fő oka, hogy év közben tájékoztató körutat tartottak az országban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezet egyszerűsítette a pályázati kiírást, illetve az elszámolási rendszert. A pályázatok eredményéről csütörtökön értesítik a résztvevőket, a nyertesek szeptember 6-áig megkapják a benyújtandó dokumentumok listáját, a támogatást a benyújtás utáni két héten belül folyósítják.

A programot 2010-ben indították el azzal a céllal, hogy minden magyarországi diák legalább egyszer ellátogathasson határon túli magyar területre és ott kapcsolatokat építsen és ezzel javítsák az anyaországi és határon túli magyarok közötti kapcsolatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!