Prémium cédrusolaj, az ókor hagyatéka

Belföld, 2021.03.14

A cédrusfa – amelyet méltán gyakran a fák istenének becéznek – legidősebb példányai akár az évezredes kort is megélhetik, és ez idő alatt magasságuk elérheti a 30 métert is.

Cédrus illóolaj
Rendkívül hosszú élettartamukat vélhetően annak köszönhetik, hogy sikeresen védekeznek a rovarok támadása ellen. A cédrusfa elsősorban ennek a természetes ellenméreg-termelő hatásnak köszönheti népszerűségét, de a belőle kinyert olajat ugyanilyen szívesen alkalmazzák az aromaterápiában, a kozmetikában és a gyógyászatban is.

A cédrusolaj történelme

A cédrusolajat már az ókorban is ismerték. Az egyiptomiak már tudatosan alkalmazták a tetemek mumifikálása céljából, emellett vélhetően a rovarok elleni áldásos hatását is ismerhették már akkoriban. Később az amerikai indiánok gyógyászati céllal is előszeretettel hasznosították.

Ellenméreg-termelő

Az elmúlt évszázadokban elsősorban ellenméreg-termelő hatása miatt lett közkedvelt. A világos narancssárga, szantálfaillatra emlékeztető párlat ugyanis illóolajként hasznosítható, amelynek felhasználási területe elsősorban az aromaterápia, valamint a rovarűzés. Ez utóbbi természetes rovarűző hatását főként a szúnyogokkal, molyokkal és bolhafélékkel szemben hasznosítják.

Meditációhoz, imádkozáshoz

Elmetisztító, az aromaterápiában elsősorban a meditatív tudatállapot elérését segíti, amely hozzájárul az elmélyülés sikeréhez.

Kozmetikumok alapanyaga

A kozmetikában is szívesen alkalmazzák a cédrusfa olaját: a kozmetikumok összetevőjeként elsősorban fertőtlenítő és gombaölő hatása miatt kedvelik. Mivel kiválóan tisztítja a zsíros bőrt, és megnyugtatja az érzékeny, viszkető, gyulladt bőrfelületet, ezért leginkább a szappangyártásban veszik hasznát, de nem ritkán megtalálhatjuk a parfümök összetevői között is.

A gyógyászatban is kedvelt

A gyógyászatban leginkább vizelethajtó és görcsoldó hatása miatt alkalmazzák. Ez utóbbi áldásos hatása különösen alkalmassá teszi a szorongás, idegesség és depresszió tüneteinek enyhítésére, mivel hatékonyan nyugtatja és tisztítja az elmét. Hatásmechanizmusát tekintve az érzelmek központjára hat, segít elűzni a negatív érzelmeket, miközben pozitív életenergiával tölt fel. Ennek köszönhetően különösen javallott a használata a lelki traumák esetén.

A cédrusolaj segíti a melatonin hormon termelődését, ami kritikus szerepet játszik az alvás és ébrenléti ciklus alakulásában. Érdemes tehát a nyugodt, pihentető alvás érdekében esténként picit bedörzsölni vele a homlok és halánték környékét.

A cédrusolaj belégzése továbbá különösen hatékony lehet a hiperaktivitással vagy figyelemhiányos viselkedészavarral küzdő gyermekeknél, mert kiváló hatása van a limbikus rendszerre.  

Napjainkban leginkább a cédrushoz hasonló tűlevelűek – pl. ciprusfa vagy boróka – törzséből nyert párlatot alkalmazzák cédrusolajként, hiszen Földünk cédrusfaállománya jelentősen megcsappant a nagy mértékű kitermelés miatt.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!