Rendben találta a fővárosi forrásmegosztást a számvevőszék

Belföld, 2019.01.08

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a fővárosi önkormányzat 2018-as forrásmegosztási rendeletalkotása szabályozott és szabályszerű volt, biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Az ÁSZ a forrásmegosztás ellenőrzéséről szóló, a hírportálján kedden megjelent közleményében azt írta: az ellenőrzés eredményeképpen megállapították, hogy a fővárosi önkormányzat a múlt évi forrásmegosztási rendeletet a törvényi és a belső szabályozó eszközökben rögzített eljárásrend és határidők figyelembevételével, szabályszerűen alkotta meg. A fővárost és a kerületeket osztottan megillető bevételeket - iparűzési és idegenforgalmi adó, késedelmi pótlék és bírság -, valamint a fővárosi önkormányzati helyi adóztatással kapcsolatos kiadásokat megalapozottan, a törvényben rögzített részesedési arányok érvényesítésével határozták meg.

A számvevőszék megállapította továbbá, hogy szabályszerű volt a 2018. január 1-jétől augusztus 31-éig befolyt megosztandó bevételek pénzügyi elszámolása.

Az ÁSZ a 2018. évi forrásmegosztást megalapozottnak és helyesnek találta, így a 2019-as forrásmegosztás során nem szükséges korrekció érvényesítése - olvasható a közleményben.

Az Állami Számvevőszék a törvényi előírás szerint évente felülvizsgálja a fővárosi önkormányzat forrásmegosztási rendeletét.

A közleményben kitértek arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2018-ban 258 milliárd 417 millió forint megosztandó bevételről és 392 millió forint megosztandó kiadásról rendelkezett. A megosztandó bevételekből a forrásmegosztási törvény 2018-ban hatályos előírása alapján a fővárosi önkormányzatot 54 százalék, a kerületi önkormányzatokat együttesen 46 százalék részesedés illette meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!