Rétvári: csaknem négyezer gyerek vesz részt idegen nyelvi táborban a Csodaszarvas programban

Belföld, 2019.06.27

Idén több mint 82 ezer gyerek vesz részt a nyári Csodaszarvas táborokban, közülük csaknem négyezren választották az idegen nyelvi táborokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön Rétságon.

Rétvári Bence a rétsági általános iskolában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a táborokban gyakorlatorientált módon, beszédközpontúan mélyítik el a diákok az év közben elsajátított nyelvi ismereteket, ez pedig különösen fontos a kormány számára, hiszen arra törekednek, hogy minél többen szerezzenek idegen nyelvi tudást.

Tíz éve az emberek 25 százaléka beszélt megfelelő szinten egy idegen nyelvet Magyarországon, ez mára 42 százalékra emelkedett, és érezhető mértékben nőtt az emelt szinten sikeresen érettségit tevők száma is az elmúlt tíz évben - mondta.

Rétvári Bence elmondta, azért is fontos, hogy a Csodaszarvas táborokban több ezer diák tudja bővíteni nyelvismereteit, mert sok országban már felsőoktatási belépő követelmény a középfokú nyelvvizsgának megfelelő nyelvismeret, és ha Magyarország nem állítana hasonló követelményeket, akkor a magyar diákok végzettsége elmaradna más országok tanulóéitól.

Az Emmi államtitkára Rétságon azt is ismertette, hogy a 14-19 éves korosztályban korábban évente két-háromezerrel nőtt azok száma, akik nyelvvizsgát tettek, a múlt évben pedig már 7500-zal nőtt a számuk, 46 400 helyett 54 ezernél is többen vizsgáztak. Segítségükre van, hogy ingyenes az első nyelvvizsga megszerzése; csaknem 28 ezren vették igénybe, 823 millió forint értékben az állami támogatást - közölte Rétvári Bence.

Elmondta, a nyári, iskola Csodaszarvas táborokban 352 témakört dolgoztak ki, és arra törekedtek, hogy az egyhetes témák élményszerűek legyenek, minél inkább bevonják a diákokat és a készségeket is fejlesszék. A témamodulok között van nomád, sport, idegen nyelvi, környezetvédelmi, kulturális, művészeti, digitális és családi életre nevelő is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!