Sargentini-jelentés - DK: a kormány egy utolsó figyelmeztetést kapott az EU-tól

Belföld, 2018.04.13

A Demokratikus Koalíció a kormánynak szóló utolsó figyelmeztetésként értékeli az Európai Unió magyarországi jogállamisági helyzetet értékelő különjelentésének tervezetét.

Niedermüller Péter pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinetnek fel kell készülnie arra, hogy a következő években az EU hosszú, intenzív és nagyon kritikus tárgyalásokat folytat majd vele.

A DK alelnöke felhívta a figyelmet, hogy egyre több tagállami politikus mondja azt, hogy ha Magyarország nem tartja be az uniós elveket, akkor szembe kell néznie egy uniós eljárással. A jelentéstervezet nem a magyar választásokkal foglalkozik, nem kérdőjelezi meg azok eredményét, nem avatkozik be a magyar belpolitikába, mindössze felsorolja azokat a jogállamisággal kapcsolatos problémákat, amelyeket a kormány az utóbbi években "előállított" - fogalmazott az EP-képviselő.

Kijelentette: nem lehet valaki úgy az Európai Unió tagja, hogy tagadja azokat az értékeket és normákat, amikre ez a politikai szövetség épül. Az országot nem az Európai Unió, hanem a magyar kormány politikája fenyegeti - értékelt Niedermüller Péter.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) készülő, csütörtökön bemutatott különjelentés tervezetében súlyosan bírálják a magyarországi jogállamisági helyzetet. A Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő által bemutatott tervezet szerint Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!