Semmelweis-nap - MSZP: több pénzt kell fordítani az egészségügyre!

Belföld, 2022.07.01

A költségvetési források növelését, a minőségbiztosítás és átláthatóság megteremtését kérte az egészségügyben Szelényi Zoltán sebész főorvos Ujhelyi István európai parlamenti (EP-) képviselővel közösen pénteken.

Az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjének Facebook-oldalán, a Semmelweis-napon közvetített online sajtótájékoztatón a főorvos elmondta, 2010 után az egészségügyre fordított költések a GDP 5 százalékról 4,7 százalékra csökkentek, ami régiós szinten is a legalacsonyabb. Megjegyezte, tavaly 6,4 százalékra javult ez az arány, a többletet azonban koronavírus-járvány miatti beszerzések adják.

Szelényi Zoltán azt kérte, emeljék a GDP 7 százalékára az egészségügyi ráfordításokat, emellett megfelelő minőségbiztosítást is javasolt, mivel - mint mondta - a magyar lakosság egészségügyi mutatói rendkívül rosszak, alacsony az egészségben eltöltött évek száma.

Hozzátette: támogatja, hogy az egységes európai egészségügyi unió keretében meghatározzák az egészségügyi minimumfeltételeket és azt, hogy legyen látható, mennyi pénzért mit kap a páciens, ha egészségügyi ellátást vesz igénybe.

Szelényi Zoltán javasolta az átláthatóságot is, hozzátéve, hogy az különösen a járványadatokkal kapcsolatban volt aggályos. Sürgette az egészségügy évtizedek óta húzódó rendszerszintű átalakítását is.

A szocialista Ujhelyi István szerint az egészségügy a legkomolyabb válságágazata a magyar közigazgatásnak.

Beszámolt arról, hogy ő az európai egészségügyi unió egyik kezdeményezője és javaslatára csütörtökön új egészségügyi kerekasztal alakult az EP-ben, többi között az európai orvosok, kórházak és gyógyszerészek szakmai érdekképviseleteinek közreműködésével. A céljuk, hogy egységes álláspontot közvetítsenek a jövőben az európai intézményeknek, például az európai egészségügyi unió megvalósításával kapcsolatban, amely minden tagállamban minimumkövetelményeket támasztana az ellátórendszerekkel szemben - részletezte.

Elmondta, hogy találkozót kezdeményezett az egészségügyért felelős Pintér Sándor belügyminiszterrel, a találkozó a napokban létre is jön.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!