Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

Belföld, 2019.06.05

Mozgalmas és sikeres évad áll a Szegedi Nemzeti Színház mögött, amelynek előadásait az előző szezonnál 30 ezerrel több, 124 375 néző látta - tájékoztatta a kulturális intézmény szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint Barnák László főigazgató az évadzáró társulati ülésen úgy fogalmazott, a nemzeti státuszból adódó kiemelt feladatok, a széles, változatos műsorkínálat, a magas szakmai színvonal mellett társadalmi szerepvállalásban is megerősödött az intézmény: többek között bemutatkozási lehetőséget kaptak az amatőr művészeti egyesületek, a városi rendezvényeken aktívan szerepet vállaltak a művészek, és számos jótékonysági programot, gyűjtést szervezett a színház.

Az évadban összesen 27 saját tánc-, 97 zenés és 155 prózai előadást láthattak a szegediek. Az intézmény 92 vendégjátékot fogadott - köztük a Rekamié Fesztivál keretében öt határon túli magyar színház produkcióit -, öt saját gálát rendezett, illetve három fesztiválszereplésnek tesz eleget, köztük első alkalommal a Városmajori Színházi Szemlén is bemutatkozik a nagy sikerű Tóték című előadásával.

A régió legnagyobb kulturális intézményeként az előző évi jegyárbevétel alapján 133 millió forint TAO-támogatásra lett volna jogosult a színház. Az ezt kiváltó többlettámogatás keretében 130 millió forintot igényelt, amelyből az ígéret szerint 95 millió forintot fog kapni a teátrum. Ez jelentős kiesés, amit a megnövekedett nézői érdeklődésnek köszönhető magas jegy- és bérletértékesítési bevételekkel sem sikerülhet kompenzálni.

Az évadzárón adták át az önkormányzat - a társulat szavazatai alapján odaítélt - művészeti díjait: énekkari nívódíjat kapott Taletovics Milán énekkari művész, Vaszy Viktor-díjat Bujtor Krisztián tánckari művész, Imre Zoltán-díjat Szigyártó Szandra balett-táncos, Makó Lajos-díjat Czene Zoltán rendezőasszisztens, ügyelő. A színház által adományozott Varga Mátyás-díjat Csikós Zoltán kelléktárvezető, a Szegedi Operabarátok Egyesületének elismerését Dobrotka Szilvia, Ferenczy Orsolya, Somogyvári Tímea Zita és Kovács Kornélia vehette át, a Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait Szilágyi Annamária, Ágoston Katalin és Medveczky Balázs kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!