Sikeres évet zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Belföld, 2018.06.14

Kiemelkedő vendégszólistákkal, karmesterekkel dolgozott együtt, és sikeres évet zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar - közölte Lukácsházi Győző leköszönő igazgató csütörtökön a Tisza-parti városban.

Az évadzáró társulati ülésen a művész elmondta, a Filharmónia Magyarországgal együttműködésben szervezett koncertjei mellett 93 szegedi színházi előadáson játszott a társulat. Az együttes - főként a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával - vidéki hangversenyeket, gyermeknek szóló előadásokat tartott, öt koncertet adott Budapesten, többször vendégszerepelt a környező határon túli városokban.

Az igazgató az elmúlt év munkájából kiemelte a Tóth Péter zeneszerző által írt Szent Gellért oratórium és a Balogh Sándorral közösen jegyzett Ludas Matyi hanglemezfelvételének elkészítését.

Lukácsházi Győző közölte, bár igazgatói megbízatása lejárt, a gyermekprodukciókban továbbra is közreműködik műsorvezetőként.

Gyüdi Sándor művészeti vezető, aki nyártól ismét igazgatóként irányítja az együttest, úgy fogalmazott, a Szegedi Nemzeti Színház és a zenekar kapcsolata gyümölcsöző. A társulat rendkívüli képességű operajátszó együttes. Az elmúlt tíz évben negyven különböző operaprodukcióban vett részt a zenekar, ezek között nemcsak slágerdarabok szerepelnek, hanem ritkán játszott művek, ősbemutatók is.

A színház főigazgatói posztjáról leköszönő karmester kiemelte, a zenés gyermekdarabok is élő zenekari kísérettel kerültek színpadra, így szinte valamennyi szegedi általános iskolás találkozik az együttessel.

A városban nincs koncertterem és belátható időn belül nem is lesz, a zenekar hangversenyeit így továbbra is elsősorban a színházban tartja majd - mondta Gyüdi Sándor.

A társulat titkos szavazáson megválasztotta az évad művészét, az elismerést Méri Balázs fagottos kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!