Soltész Miklós: 3200 új férőhely létesült a református egyház óvodáiban

Belföld, 2023.09.19

A református egyház újonnan épített vagy felújított óvodáiban 3200 új óvodai férőhelyet alakítottak ki - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Vásárosnaményban kedden.

Soltész Miklós az Édenkert református mini bölcsőde és óvoda átadásán elmondta, az egyház a korábban elindított országos óvodaprogramjában - más építkezésekkel együtt - 71 óvodát épített vagy újított fel teljes mértékben, ennek része a vásárosnaményi beruházás is.

Az építkezés nagyon fontos, de még fontosabb, hogy az intézményekben a nevelők az egyház értékrendjének megfelelően foglalkozzanak a gyerekekkel, ekkor biztos, hogy "a szimbólumainkat nem fogják tudni elrabolni tőlünk bármilyen, teremtett világ és a természet elleni ideológiák" - fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós azt mondta, hogy "összezavarodott világunkat" a talpára kell állítani, és ezt azok a keresztény emberek tehetik meg, akik a családokért és a gyermekekért felelősek.

Ők mondhatják el teljes és tiszta szívvel azt a tanítást, hogy "engedjétek hozzám a gyermekeket" - folytatta -, ezt viszont próbálják kiforgatni, illetve papokat, lelkipásztorokat és pedagógusokat vádolnak, hogy nem ezzel a szeretettel fordulnak a gyermekek felé, hanem valami "ferde dologgal, hajlammal".

Az államtitkár szerint ezt az állítást azonnal vissza kell utasítani, mert ha utóbbi gondolat megy át a társadalomnak, akkor a szülők nem mernek az igazi tanításért a nevelők és a papok felé fordulni.

"Ha ez uralkodik el a társadalomban, akkor a szeretetet teljesen kiüresítjük, ezt nem szabad engedni" - hangsúlyozta Soltész Miklós.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a 71 új református óvodából egy Fehérgyarmaton, egy pedig Mándokon létesült, a vásárosnaményi a harmadik ilyen intézmény a választókerületben.

Az eseményen részt vett Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Filep Sándor, a beregi kisváros Fidesz-KDNP-s polgármestere. A helyi református templomban tartott hálaadó szentmisén igét hirdetett Fekete Károly tiszántúli református püspök.

Az új vásárosnaményi református óvodát 240 millió forintos támogatásból építette fel a Tiszántúli Református Egyházkerület. A belvárosban megépült, csaknem 1000 négyzetméteres épületben két óvodai és két bölcsődei csoportszobát alakítottak ki, amelyekben összesen 75 kisgyermeket tudnak elhelyezni.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!