Soltész Miklós ukrán gyerekeket köszöntött az Országházban

Belföld, 2019.12.11

A magyarországi ukrán nemzetiség szervezésében Magyarországra látogató ukrán gyerekeket köszöntött a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán az Országházban.

Soltész Miklós az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 2015 óta a kormány összesen 2300 olyan ukrán gyermek táborozását finanszírozta a Velencei-tónál, akinek az édesapja megsérült vagy elhunyt a kelet-ukrajnai konfliktusban.

Jövőre mintegy 600 gyermeknek biztosítják ezt a lehetőséget - tette hozzá.

Kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt években más segítséget is nyújtott Ukrajnának. Az államtitkár példaként azt említette, hogy 2015 óta Magyarországon keresztül Ukrajnába 11 milliárd köbméter gázt juttattak el, az ukrán katonáknak pedig magyarországi rehabilitációt tesznek lehetővé.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy Magyarország akkor támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, ha a magyar kisebbség visszakapja az ukrán nyelvtörvénnyel tőlük elvett jogokat. Ettől függetlenül azonban Magyarország a humanitárius segítségnyújtást továbbra is megadja - hangsúlyozta.

Szuperák Brigitta, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója azt mondta: az ukrán közösség hálás a magyar kormánynak a segítségért, a gyerekeknek pedig nagy boldogság, hogy részt vehetnek a táborokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!