Soltész: több mint száz templom újulhat meg Győr-Moson-Sopron megyében

Belföld, 2021.04.30

Győr-Moson-Sopron megyében 109 templom újulhat meg 1 milliárd 660 millió forint kormányzati támogatásból - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Dunaszigeten.

Soltész Miklós részletezte, hogy 91 katolikus, 13 evangélikus és négy református templom, valamint egy baptista imaház újul meg.

Emlékeztetett, a kormány a nagyhéten döntött a magyar templomfelújítási programról, amelynek részeként csaknem 25,8 milliárd forintból 1400 hazai és további 400 Kárpát-medencei templomot rekonstruálnak.

Az államtitkár megköszönte mindazok segítségét, akik a járvány idején a közösséget szolgálták, majd hozzátette, hogy a kormány feladata az életmentés, valamint azon programok újraindítása, amelyek az országot a korábbi években jellemezték.

Mivel az egyének és a közösségek is bezárkóztak a járvány miatt, a "lelki újraindítás" nagyon fontos - mondta, hozzátéve, bízik benne, hogy ebben segít a templomok megújítása.

Hozzátette: ez hatalmas feladat, amely a lelki megújuláson túl a gazdaság újraindítását is szolgálja.

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Mosonmagyaróvár, a Szigetköz és a Mosoni-sík területén húsz templomot újítanak fel két ütemben, 292 millió forintból.

A dunaszigeti Jézus Szíve-templomon értékmegőrző és állagmegóvó felújítást végeznek két ütemben, 15-15 millió forint támogatásból - mondta.

A tárcavezető történelmi léptékűnek nevezte a templomfelújítási programot, mert "az egyház szolgálja a társadalom azon alapját", amelyre biztosan lehet építeni, Európában pedig kétezer éve ez a biztos alap - jelentette ki, hozzátéve, az egyházak oktatási, nevelési és szociális területen végzett munkája példaértékű.

Cseh Benjamin (független), Dunasziget polgármestere elmondta, hogy a templomot 1936-ban kezdték építeni. Úgy fogalmazott: "Ha eleink akkor erő felett dolgoztak a templomért, nekünk ma kötelességünk törekvésüket és örökségüket továbbvinni."

Farkas István piarista szerzetes, plébános köszöntőjében a hagyomány, az értékek és a közösség tiszteletéről beszélt, kiemelve, hogy egy templom egy egész közösséget formál.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!