Soltész Miklós: több mint félmilliárd forinttal támogatja a kormány a szentgotthárdi templom felújítását

Belföld, 2017.12.03

Több mint félmilliárd forinttal támogatja a kormány a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templom belső felújítását - közölte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár advent első vasárnapján a Rába-parti városban.

Magyarország harmadik legnagyobb barokk templomának felújítására 2010-ben a második Orbán-kormány 100 millió forint támogatást nyújtott, amiből akkor a szentélyt újították fel, 2016-ban pedig nemzetiségi támogatási keretből 50 millió forinttal segítették a karzat felújítását és az orgona fölötti részt díszítő Dorfmeister-freskó restaurálását - emlékeztetett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hangsúlyozta: jövőre lesz 270 éve annak, hogy elhelyezték a szentgotthárdi templom alapkövét, az 535 millió forintos újabb kormányzati támogatásból reményei szerint az évfordulóra megújulhat a teljes templombelső.

Soltész Miklós szavai szerint a templom felújítása azért is fontos, mert Szentgotthárdon és környékén él a szlovén nemzetiség jelentős része, a támogatással őket is segítik a hitük gyakorlásában.

"Nekünk az a feladatunk, hogy Közép-Európában a kereszténységet megőrizzük, a keresztény Európán belül pedig az a feladat, hogy a nemzetek a nehézségeiket legyőzzék és széthúzás helyett inkább egymást erősítsék" - mondta az államtitkár.

V. Németh Zsolt (Fidesz) a térség országgyűlési képviselőjeként azt emelte ki, hogy Szentgotthárd az elmúlt években dinamikusan fejlődött, szavai szerint aki erre jár, az láthatja a fejlődést az intézményrendszeren, a város középületein és a megújult belvároson is.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló köszönetét fejezte ki a támogatásokért, amelynek szavai szerint minden forintja jól fog hasznosulni, a megújult freskókban, oltárképekben, padokban, a felújított orgonaszekrényben lesznek láthatók, nemcsak a helyi katolikus közösség, de a templomba betérő turisták számára is.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere közölte: szeretnék a barokk templom melletti egykori ciszterci kolostor épületét - ahol jelenleg a polgármesteri hivatal működik - megnyitni a látogatók előtt, bemutatva az épület építészeti és kulturális értékeit.

Rimfel Ferenc szentgotthárdi plébános elmondta, hogy tovább folytatják a templom megkezdett rekonstrukciós munkáit, melynek során restaurálják a templomhajó mennyezetén látható híres Dorfmeister-freskót, amely az 1664-es szentgotthárdi csatát örökíti meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!