Szakértő: a hegyi túrázásra fel kell készülni

Belföld, 2019.08.24

Vannak szabályok, amelyeket be kell tartania mindenkinek, aki hegyi túrázásra készül - mondta Dely Kornél villámvédelmi szakértő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

A Magyar Mérnöki Kamara tagja, aki maga is túrázik, fontosnak nevezte az előzetes információgyűjtést, a megfelelő ruházat és a megfelelő útvonal kiválasztását, valamint a meteorológiai előrejelzés követését.

Hozzátette, a civilizációban nem szoktunk hozzá a villámcsapásnak kitett környezethez, de például a Tátrában ilyen helyre kerül az ember.

Arról is beszélt: a hegyen az ember meghallja az érkező viharokat, és Erdélyben maga is járt már úgy, hogy egy hegyet 200 méterrel a csúcs előtt megfordulva otthagyott, mert hirtelen elromlott az időjárás.

Dely Kornél kiemelte: a globális felmelegedés miatt gyakoribbak a viharok és gyakrabban jönnek létre villámok, de a villám természete, létrejöttének oka és az ellene való védekezés nem változott semmit.

Elmondta, villámlás idején nem tanácsos fák alá állni, mert a fát érő villámcsapás után a gyökereken vízszintesen terjed szét a földben a villám árama, és az ott tartózkodó ember lábai közt lépésfeszültség alakulhat ki. Sík terepen pedig a legcélszerűbb a lehető legmélyebbre lekuporodni és kivárni, amíg elmúlik a vihar - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!