Szakképző iskola sportcsarnokát adtak át Szolnokon

Belföld, 2022.08.31

Átadták a Szolnok Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskola sportcsarnokát szerdán a városi tanévnyitó ünnepségen.

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára az új sportcsarnokban tartott eseményen elmondta: a kormány kiemelt feladatnak tekinti a tudásalapú versenyképes gazdaság működésének támogatását, folyamatos erősítését. Ezért a gazdaság folyamatos és lendületes növekedését segítő, fenntartó lépésekkel párhuzamosan a szakképzés fejlesztését is elindította - közölte.

A szakképzési rendszer az átalakítását követően sokoldalúbbá, rugalmasabbá vált, megjelentek az új képzési formák, korábban nem létező alternatív oktatás került a szakképzésbe - tette hozzá. Kiemelte: idén indítják el a kreatív, a pedagógiai és az okleveles technikumokat.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy egyre több tanuló vesz részt a szakképzésben. Mindezt támogatta az általános tanulói ösztöndíjrendszer, a 2021/2022-es tanévben mintegy 110 ezer tanuló részesült ilyen ösztöndíjban. A tanulói többletjuttatások, az ösztöndíj, az egyszeri pályakezdési juttatás, duális képzés esetén a tanulót megillető szakképzési munkabér egyértelműen tovább növelik a szakképzés vonzerejét, javítják a tanulók tanulmányi eredményét - mondta. Ehhez elengedhetetlen az oktatók nyitottsága az új rendszer, módszer felé - hangsúlyozta. Hozzátette: a szakképzési centrumok a kamarával egységben képesek a helyi munkaerőpiac igényeinek felmérésére és az iskolák a változásokhoz igazodó, arra reagáló rugalmas képzések indítására.

A Szolnoki Szakképzési Centrum mindig nyitott volt a kihívásokra gyorsan reagálni és válaszokat keresni - mondta. Ezt támogatja a csaknem négyszáz, a képzésbe már eddig is bekapcsolódott gazdasági partner. A centrum a felnőttek számára lehetőséget biztosít szakma, szakképesítés illetve érettségi végzettség megszerzésre - emelte ki, megjegyezve: további feladat, hogy a felnőttek számára egyre több rövidített képzést kínáljanak.

Pölöskei Gáborné beszélt arról is: a szakképzés kulcsszerepet játszik abban, hogy a fiatalok számára versenyképes végzettséget adjanak. A szakképzés tényleges karriert nyújt a belépő felnőttek és fiatalok számára, "a szakképzés ma már karrier"- fogalmazott. Mint mondta: nem elég szakmát tanítani, a készséget, képességet kell fejleszteni. A megújult szakképzés küldetése, hogy minden fiatal életlehetőségét javítsa - emelte ki.

Rózsa József, a beruházó Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a 2017-2018-ban benyújtott sportágfejlesztési programjukat a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), a Pénzügyminisztérium és az akkori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hagyta jóvá. A beruházás bruttó 840 millió forintból valósult meg, 70 százalékban a Sportcentrum biztosította tao-forrásból, 30 százalékot adott a Pénzügyminisztérium, az Emmi és a szolnoki önkormányzat. Hozzátette: a sportcsarnok nettó hasznos alapterülete 933 négyzetméter, a küzdőtér 577 négyzetméter.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) üdvözölte a beruházást. Hangsúlyozta: a szakközépiskolából, szakgimnáziumból kikerült gyerekek rögtön munkát találnak, a gimnáziumban végzettek közül a legtöbben tovább tanulnak.

Kalmár Andrea, a Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: csütörtökön a centrum 11 szakképző intézményében 4 településen csaknem 5500 diák kezdi meg az új tanévet. Közölte: 20 ágazatban 72 szakmát oktatnak.

Az eseményen részt vett többek mellett Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője is. A sportcsarnokot Győri Péter Benjamin, a szolnoki ökumenikus lelkészkör elnöke áldotta meg és szentelte fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!