Szálló por - NNK: a légszennyezés mindenkire veszélyes lehet

Belföld, 2021.02.02

A légszennyezés mindenkire veszélyes lehet - erre hívták fel a figyelmet a tisztifőorvos Facebook-oldalán kedden.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ábráján az idősekkel, a felnőttekkel, a gyermekekkel és a várandósokkal kapcsolatban is ismertették a rövid- és hosszú távú veszélyeket. Jellemző például, hogy a légszennyezettség hosszú távon növeli a tüdőrák kockázatát, és a gyermekek fejlődését is több szempontból veszélyezteti.

E szerint az időseknél rövid távon szívritmuszavart okozhat, növelheti a stroke kockázatát, és súlyosbítja az asztma és a krónikus hörghurut tüneteit is. Hosszú távon pedig csökkentheti a tüdő kapacitását, növelheti a cukorbetegség kockázatát, fokozza a stroke kockázatát, növelheti a tüdőrák kockázatát és meggyorsítja a demencia kialakulását is.

A felnőtteknél a légszennyezés rövid távon növelheti a stroke kockázatát, szívritmuszavart okozhat, súlyosbítja az asztma és a krónikus hörghurut tüneteit, továbbá a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát is növelheti. Hosszú távon asztma kialakulásához vezethet, jelentős szerepe van a krónikus hörghurut kialakulásában, növelheti a cukorbetegség kockázatát, érszűkületet okozhat és növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát is.

A gyermekeknél rövid távon jellemzően köhögést és nehézlégzést válthat ki. Hosszú távon viszont csökkenti a tüdőkapacitást, asztma kialakulásához vezethet, zavarja az idegrendszer fejlődését, tanulási nehézséget, viselkedési zavarokat okozhat, fejlődési rendellenességek kialakulásához vezet és az is előfordulhat, hogy nem megfelelően fejlődik ki a légzésfunkció.

Várandósság alatt pedig növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát.

Keddre ismét többfelé megnőtt a légszennyezettség a szálló por miatt. Putnokon veszélyesnek, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Salgótarjánban egészségtelennek, további hat településen kifogásoltnak minősítették a levegőt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!