Szálló por - NNK: veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében

Belföld, 2022.01.11

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.

Azt írták, hétfőn veszélyes volt a levegő minősége Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren az NNK levegőhigiénés értékelése alapján.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést.

Az NNK közleménye szerint négy település - Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya - levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. Emellett tizenhét település levegőminősége kifogásolt volt.

Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján kedden a többfelé - elsősorban a Tiszántúlon - megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát. Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbíthatják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit és növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát - írták.

Hozzátették: az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák - lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!