Szálló por - Többfelé magas a légszennyezettség

Belföld, 2021.11.14

Országszerte többfelé magas a légszennyezettség a szálló por miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap közölt adatai alapján Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége. Putnok, Kazincbarcika, Miskolc, Nyíregyháza, Százhalombatta, Tököl és Dunaújváros levegőjét egészségtelennek minősítették a magas szállópor-koncentráció miatt.

További tizenhárom településen - köztük a fővárosában - kifogásolt a levegőminőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: vasárnap még romló tendencia valószínű. Némi változást a hétfőtől megélénkülő északkeleti szél hozhat, amelynek hatására az ország nagyobb részén javul, a Dunántúl északi felén azonban valamelyest romlik a levegő minősége. Kedden az élénk délkeleti szél hatására várhatóan tovább javul a levegőminőség. Szerdától viszont ismét anticiklonális hatások alakítják az időjárást, emiatt újból romlásnak indul a levegőminőség - tették hozzá.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen, valamint a veszélyes minősítést.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják, hogy a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!