Száló por - Debrecenben elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Belföld, 2019.10.27

Debrecen polgármestere vasárnap elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte az önkormányzat az MTI-vel. A hajdú-bihari megyeszékhelyen a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester közleményben kérte a lakosságot, hogy a légszennyezettség további romlását megakadályozandó, kerüljék a személygépjárművek - főként a dízelüzeműek - használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral, vagy menjenek gyalog. A fűtésnél, amennyiben lehetőségük van rá, a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A szmogriadó értelmében Debrecen közigazgatási területén tilos a kerti hulladék (avar, fanyesedék) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. A polgármester arra is felhívta a lakosság figyelmet, hogy a napokban - saját és környezetük egészsége érdekében - tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.

A magas szállópor-koncentráció miatt különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek, akiknek azt javasolják, hogy kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve déli órákban szellőztessenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!