Száz éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal Magyarország

Belföld, 2021.02.25

Magyarország és Észtország szerdán ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumát - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarország 1921. február 24-én ismerte el Észtország függetlenségét a Magyar Királyi Külügyminisztérium Tallinnban tárgyaló diplomatája, Jungerth Mihály levelével. Ezt tekinti hivatalos kapcsolatai nyitányának Magyarország és Észtország - tették hozzá.

Mint írták, ezután szerteágazó kapcsolatrendszer épült ki a két ország között, melynek különleges töltést ad a közös finnugor gyökereken alapuló nyelvrokonság. Magyarország és Észtország az utóbbi két évtizedben szövetségesi viszonyt ápol az Európai Unióban és a NATO-ban.

A közös tagságok révén további együttműködési területek nyíltak meg a két ország között. Jó példa erre, hogy a Magyar Honvédség vadászrepülőgépei már két alkalommal, először 2015-ben, majd 2019-ben részt vettek a balti országok - köztük Észtország - légterének védelmében a NATO-n belül; Magyarország legközelebb 2022-ben fog újra szolgálatot teljesíteni a misszióban - jelezték.

A KKM szerint a kétoldalú politikai kapcsolatok minőségét mutatják az előző évek magas szintű látogatásai. Ezek közé sorolták többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kövér László házelnök tavalyi észtországi útját, továbbá Urmas Reinsalu észt külügyminiszter 2019. novemberi budapesti látogatását.

"Bízunk benne, hogy a következő száz év (...) politikai, gazdasági és kulturális relációban is töretlen fejlődést hoz a két ország viszonyában, s ennek érdekében sikerül megőrizni, illetve felkelteni a fiatal generációk érdeklődését és szimpátiáját egymás országai iránt" - áll a minisztérium közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!