Századvég: a baloldal évek óta félrevezeti a közvéleményt a rezsicsökkentés hatásairól

Belföld, 2022.01.25

A baloldali pártok évek óta megkérdőjelezik a rezsicsökkentés kedvező hatásait, annak ellenére, hogy az intézkedés az elmúlt években jelentős megtakarítást jelentett a magyar háztartásoknak - olvasható a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

A Századvég azt írta: a "balliberális tömb" vezető politikusainak nyilatkozataiban visszatérő elem a rezsicsökkentés magyar háztartásokra gyakorolt pozitív hatásainak megkérdőjelezése, a hatósági árak indokoltságának kétségbe vonása, továbbá annak sugalmazása, hogy a jelenlegi kormány említett intézkedése révén a lakosság összességében hátrányosabb helyzetbe került.

Ezzel szemben a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar háztartások - az intézkedés bevezetésétől 2021-ig - összesen 2600 milliárd forintot takarítottak meg, egy háztartás 627 ezer forintot - havonta hatezer forintot - fordíthatott más célokra a rezsiszámláin kívül - tudatták az elemzésben.

Kifejtették: a rezsicsökkentés bevezetése előtt, 2005 és 2012 között a közüzemi díjak emelkedése következtében egy háztartásnak átlagosan 768 ezer forintos többletköltséggel kellett kalkulálnia a rezsiszámlák befizetésekor, ami havonta kilencezer forintos terhet jelentett. A rezsicsökkentési program következtében azonban a közművekre fordított kiadások aránya csaknem a felére, a háztartások jövedelmének14 százalékáról nyolc százalékára csökkent 2012 és 2019 között - írta a Századvég.

Hozzátették: összességében a rezsicsökkentés 54 százalékos kiadáscsökkentést eredményezett a rezsitételeken az összes kiadáshoz viszonyítva, így a háztartások egyrészt jelentősen növelhették más célú kiadásaikat, másfelől a jobboldal az intézkedéssel majdnem teljes egészében visszaadta azt az összeget a magyar családoknak, amelyet előtte a baloldal elvett tőlük.

Összehasonlításképpen írtak arról is, hogy amennyiben 2021-ben - a Márki-Zay Péter és balliberális partnerei által javasolt - piaci árazás lépett volna érvénybe, tavaly egy átlagos magyar családnak 366 ezer forinttal többet kellett volna fizetnie a rezsiért. Egy átlagos egyedülálló éves energiaköltsége 190 ezer forintról 450 ezer forintra, egy nyolctagú családé pedig 480 ezer forintról 1,1 millió forintra növekedett volna, a fűtési nehézségekkel küzdő családok száma pedig a jelenlegi 172 ezerről 520 ezerre emelkedett volna, ami 12 százalékos növekedést jelentene - sorolták az elemzésben.

Több baloldali politikus kijelentéseit idézve a Századvég arra a következtetésre jutott, hogy Márki-Zay Péter és szövetségesei a választási kampánytevékenységükben kitüntetett szerepet szánnak a rezsicsökkentéssel járó előnyök elvitatásának, illetve figyelmen kívül hagyásának, azt a látszatot keltve, hogy a rezsicsökkentés "érdemi tartalom nélküli kampányfogás".

A Századvég elemzésében hangsúlyozta: Márki-Zay Péter a "balliberális tömb" rezsipolitikájának alapjait nem változtatta meg, csupán ezek politikai "elmaszkírozására" tett kísérletet az "okos rezsicsökkentés" meghirdetésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!