Szegedi cicamentők: A macska nem fogyóeszköz

Belföld, 2021.08.17

Jelentősen nőtt a macskapopuláció a magyar településeken a járvány idején, ami komoly kihívás elé állította az állatvédő szervezeteket.

Macska A legnagyobb problémát az emberi felelőtlenség okozza, de az is gond, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a felelős állattartás pénzbe kerül.

A felelőtlen állattartás következtében nagyon sok a kidobott, magára hagyott házi kedvenc. Sokan megvásárolják a kutyát, cicát, hörcsögöt, díszhalat, teknőst, de felelőtlenül, nem az állat egész életére tervezve, hanem hirtelen, meggondolatlanul teszik - nyilatkozta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője abból az alkalomból, hogy augusztus 16-a volt a hontalan állatok világnapja.

Seres Zoltán ehhez hozzátette, hogy a legfőbb gond a túlszaporítás: sokkal több állatot engednek szaporodni, mint amennyi felelős gazda van. Ezzel teljesen egyetért Szili Éva is, aki a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületét vezeti. A macskák esetében különösen nagy gond, hogy a koronavírus-járvány idején több hónapig nagyon lecsökkent az utcán közlekedő emberek száma, így a macskapopuláció látványos szaporodásnak indult.

Ha ugyanis semmi sem korlátozza a cicák szaporodását, akkor bizony néhány hónap alatt hatalmasra duzzad egy-egy populáció. A nőstények évente háromszor fialhatnak, és sok esetben 4-5 kicsi születik. Az almokban felnövő kismacskák néhány hónapon belül ivarérettek lesznek, és újabb almok jönnek létre. Ez különösen a kertvárosi, illetve falusias környezetben jellemző, itt ugyanis nincsenek szem előtt a macskák, és a kicsiket sokszor nem is otthon szüli meg a nőstény.

Egy panellakásban más a helyzet. Itt a macskák azonnal jelzik, ha itt a párzási időszak: a kandúrok elkezdenek jelölni, ami elég kellemetlen szagokkal jár, a nőstények pedig tüzelnek, ami nem tesz jót a család idegrendszerének. Ilyenkor szokták megkeresni a szakembereket a macskatartók, és a legtöbb esetben az ivartalanítás lesz a végső megoldás. Szili Éva szerint is ez a legjobb módszer arra, hogy kontroll alatt tartsuk a házi kedvenceket minden szempontból.

A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete évekig svájci pénzügyi támogatással végezte az ivartalanítást, ami elég jól működött a járvány kezdetéig, ám akkor a már említett okok, és a külföldi pénzügyi források megszűnése miatt ez a folyamat megszakadt. Érezhetően megnőtt a forgalom náluk, sokszor napi 40-50 macska elhelyezését kérik tőlük. Erre nyilván nincs lehetőség, de ha örökbe sikerül adni új gazdiknak ezeket a példányokat, akkor valamennyire enyhülhet a nyomás.

Itt jön azonban a másik probléma, ugyanis csak azzal a feltétellel adnak örökbe cicákat, ha ivartalanítják őket az új gazdák. Erre sokan meghátrálnak, mert 12 ezer forinttól jóval nagyobb összegekig terjed a skála, amennyibe a műtét kerül. Pedig, akinek nincs pénze erre, ne nagyon vágjon bele az állattartásba, mert a macska nem fogyóeszköz – mondja Szili Éva. A felelős állattartás lényege ugyanis, hogy az állattal törődni kell, és szükség esetén ellátni. Ez pedig pénzbe kerül, olykor igen sok pénzbe.

Fotó: Illusztráció
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!