Szegedi Jobbik: Nem a Fidesz strómanjaitól lesz jobb a felsőoktatás színvonala

Belföld, 2021.01.11

Sokkal egyszerűbb lenne, ha a Fidesz végre színt vallana, hogy Magyarország összes egyetemét alapítványinak álcázott pártirányítás alá kívánja vonni – vallja Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A párt szegedi szervezete szerint az SZTE a kormány strómanjainak kezére kerülne, ha valóban végrehajtanák az átalakítást. A napokban napvilágot látott hírek szerint a Szegedi Egyetemet, a Debreceni Egyetemet, a Pécsi Egyetemet, és a Semmelweis Egyetemet is elfoglalja az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz - jelentette ki a Jobbik szakpolitikusa. Brenner Koloman hozzátette: Mint ismeretes, korábban már 10 felsőoktatási intézményt forgatott át a Palkovics vezette minisztérium politikájának megfelelően alapítványi formába a kormány, a színművészeti egyetemen kívül sajnos érdemi ellenkezés nélkül.

A politikus leszögezte: nem az alapítványi forma, hanem a választott egyetemi vezetők, a szenátus jogköreinek elvétele a baj, ezen kívül nem lehet tudni, hány milliárd forinttal drágítja meg a költségeket az egyetemek alapítványokba történő kiszervezése. A néppárti Jobbik ezzel szemben kiáll a tudás, az akadémiai szabadság és az egyetemi autonómia mellett. Ez a középkor óta igaz konzervatív érték volt Európában. A magyar egyetemi világot pedig nem ezzel, hanem lényegi intézkedésekkel hozhatják jobb helyzetbe: A jobbiknak konkrét javaslataink is vannak: A kiemelkedően magas adminisztratív terheket le kell venni az egyetemi oktatók válláról. Csökkenteni kell a heti óraterheket, hiszen az egyetem nem általános iskola, hanem az oktatók és hallgatók közössége, akik közös munkával szerzik meg a 21. században kiemelkedően fontossá vált tudást.

Emellett olyan önálló oktatási minisztériumra van szükség, ami a felsőoktatást is felöleli. Felszólítják a Fideszt, hogy hagyjon fel a tudás- és értelmiségellenes politikájával, és juttasson több forrást az oktatók béremelésére, a hallgatók juttatásainak emelésére, valamint a kollégiumi és egyéb infrastrukturális beruházásokra.

A Jobbik szegedi szervezete teljesen egyetért a párt országos álláspontjával, ugyanakkor az SZTE lehetséges kuratóriumi tagjainak személye körüli aggodalmainak is hangot ad. Tóth Péter, a Jobbik városi elnöke elmondta: Egyrészt nem értik, hogy hol jelent megtakarítást az, ha strómanok kezébe adja az állam az egyetemek működtetését, másrészt mit keres Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter? Ugyanakkor Nemesi Pál, aki a térség gazdaságfejlesztéséért felelős kormánymegbízottjaként és a Fidesz által támogatott egykori polgármester-jelöltként Novákhoz hasonlóan eléggé egyértelműen politikai küldetést hajt végre.

A Szegedi Tudományegyetem működésének finanszírozását ugyanakkor csak akkor látnák biztosítottnak, ha a kuratóriumban helyet kapna Mészáros Lőrinc, mert Magyarország leggazdagabb embere legalább garancia lenne arra, hogy lesz bőven pénz az intézmény működésére. Utóbbi megjegyzést természetesen csak poénnak szánta a politikus.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!