Szegediek is segíthetik a horvátországi földrengés károsultjait

Belföld, 2021.01.08

Az Országos Horvát Önkormányzat gyűjtést szervez a horvátországi földrengés okozta károk enyhítésére. Az akcióhoz többek között csatlakozott a Szegedi Szlovákok Egyesülete is.

Horvátországi földrengés
Mint ismert, a horvát fővárostól 50 km-re komoly károkat okozott a decemberi földrengés, majd az utórengések, ezért nehéz helyzetbe kerültek a régió lakosai. A környéken 1000 épület semmisült meg és ugyanennyi megsérült. 116 000 embert érintett közvetlenül a földrengésben, és 66 000 károsultja van a természeti csapásnak. A zágrábi hatóságok a beérkező segélyeket és segítséget koordinálják, jelenleg
tartós élelmiszerből és szakemberből van hiány. A Szegedi Szlovákok Egyesülete vezetősége jelezte, hogy a magyarországi horvátok akciójához szeretne csatlakozni és fogadja a tagok, támogató tagok és barátok felajánlását.

A károsultak megsegítésére több helyen is összefogtak Magyrországon. Somogy megyében például a térség négy országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila, Szászfalvi László, Móring József Attila, Witzmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Biró Norbert és a Somogy Megyei Területi Horvát Önkormányzat elnöke, Csende Jánosné kezdeményezték a szomszédos ország megsegítését. Arra kérik a somogyi polgárokat, illetve mindenkit, akinek módja van rá, hogy lehetőségeik szerint nyújtsanak ők is segítő kezet az áldozatoknak.

A Magyar Református Szeretetszolgálat még a múlt év végén egyhónapos országos adománygyűjtést hirdetett. Juhász Márton, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a földrengés legnagyobb károsultja Petrinja városa Sziszek-Monoszló megyében, ezért a Sziszeki Egyházmegyén keresztül nyújtanak anyagi segítséget, és az újjáépítési munkálatokat támogatják adományukkal.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!