Székesfehérváron folytatódik a Digitális immunerősítő program

Belföld, 2019.09.17

Folytatódik a márciusban elindított Digitális immunerősítő program országos roadshowja: az Emmi és az Új Nemzedék Központ fiatalokat célzó és az internet veszélyeire figyelmeztető közös programsorozatának keddi, székesfehérvári állomásán az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár is részt vett.

Illés Boglárka a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában a program szükségességét adatokkal támasztotta alá. Mint mondta, az ifjúságkutatások is alátámasztják, hogy míg 2000-ben tíz fiatalból csak egynek volt otthoni internet hozzáférése, addig egy 2016-os kutatás szerint tízből kilencnek.

A felmérésre hivatkozva jelezte: a fiatalok 80 százaléka naponta többször használja az online teret és a megkérdezettek fele egy napnál tovább nem bírná okos eszközök és szociális média hozzáférés nélkül. A 21. században egyetlen nap alatt annyi információhoz jutnak az emberek, mint egy 15. században élő ember egész életében, ezért is rendkívül fontos, hogy az információhalmazból mindenki ki tudja választani a valós információkat és a veszélyeket - tette hozzá.

Illés Boglárka rámutatott, hogy az internetet és az okos eszközöket nem kell kizárni a mindennapi életből, de tudatosan kell őket használni, a megfelelő védelmet pedig biztosítani kell.

A politikus éppen ezért kiemelten fontosnak nevezte a digitális immunerősítést. A civilek és a versenyszféra bevonásával és több mint 100 szakértővel készített programcsomag 116 konkrét javaslatot tartalmaz a 19-25 év közötti fiataloknak, de már 12 éves kortól szükséges a kézikönyv ismerete - mondta.

Megjegyezte, hogy az immunerősítő csomagot országjárás keretében minden megyeszékhelyre és nagyvárosba elviszik, hogy ne csak iskolai oktatás keretében ismerhessék meg a fiatalok az internetezés veszélyeit.

A D.I.P.-Digitális Immunerősítő Program hivatalos honlapja szerint az országjárás harmadik helyszíne Székesfehérvár, a tervek szerint szeptember közepétől tizenkét iskolába látogatnak el, ahol egész napos programokkal várják a diákokat, a tanárokat és a szülőket. Első körben Székesfehérvár mellett Győr, Zalaegerszeg, Kaposvár és Szolnok egy-egy középiskolája kap "digitális immunerősítő injekciót".

A roadshow interaktív módon világít rá a fiatalok előtt álló digitális kihívásokra, valamint a közösségi média veszélyeire. A rendezvényen - Magyarországon egyedülálló módon - egy valódi etikus hekker a diákok előtt mutatja be, hogyan zajlik, amikor ellopják valakinek a jelszavát és bemutatja, miként csalhatják csapdába őket az adatvadászok és lophatják el a teljes digitális életüket akár néhány perc alatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!