Szél Bernadett és Hadházy Ákos szerint a Fidesz és Péterfalvi Attila nem tud mit kezdeni a nemzeti konzultációs ívek begyűjtésére indult akciójukkal

Belföld, 2020.07.14

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők szerint a Fidesz és Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője láthatólag nem tud mit kezdeni az állampolgárokkal közösen elindított törvényes, a nemzeti konzultációs ívek begyűjtésére irányuló akciójukkal, és minden lehetséges módon megpróbálja elgáncsolni azt.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos júniusban közösségi oldalán az kérte, hogy "a nemzeti konzultációnak nevezett gátlástalan propagandaanyagot" nekik küldjék el a Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványhoz, megjelölve annak postacímét.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kedden tudatta az MTI-vel: fennáll a veszélye, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveken szereplő adatokat az adatvédelmi követelmények érvényesülése nélkül szimpatizánsi adatbázis építésére használják fel azok, akik az interneten arra szólítják fel az embereket, hogy ne a kormánynak, hanem nekik küldjék el a kérdőíveket.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos a NAIH közlésére reagálva arról írtak az MTI-hez eljuttatott közleményükben, hogy Péterfalvi Attila "lassan naponta nyilatkozik a propagandasajtónak és ad ki közleményeket a nemzeti manipulációs ívek begyűjtésére indított kampányunkkal kapcsolatban. Sajnos minden állítása hazugság, amit tételesen cáfolni tudunk".

Sokadszor szólal meg Péterfalvi Attila "a nemzeti manipulációs íveket begyűjtő kampányunkkal" kapcsolatban, és minden alkalommal más a problémája: először adatvédelmi aggályokat fogalmazott meg, majd a névtelen ívek begyűjtését is problémásnak találta a "demokratikus jogrendbe való illegitim beavatkozás" miatt, most pedig szimpatizánsi adatbázis építésével vádol minket - írta a két politikus hozzátéve, hogy az általunk gyűjtött nemzeti konzultációs kérdőíveken nem szerepelnek adatok, így azokat "szimpatizánsi adatbázis építésére" sem tudjuk felhasználni.

Közölték: nem kérnek és nem gyűjtenek adatot, a GDPR-rendeletnek megfelelő adatvédelmi tájékoztatójuk pedig azt is világossá teszi, mi történik a kéretlenül hozzájuk jutó adatokkal: haladéktalanul megsemmisítik azokat, és így tesznek aktivistáik is.

Ha Péterfalvi Attilának "valóban a személyes adataink sorsa miatt fájna a feje, akkor a Fidesz személyes adatokkal visszaélő akciói körül vizsgálódna: például a nemzeti konzultációnak álcázott szimpatizánsi adatbázis-építő kampánnyal, a nyugdíjasoknak küldött propagandakiadvánnyal, vagy az Erzsébet-táborokban folytatott adatgyűjtéssel kapcsolatban fejezhetné ki aggályait" - olvasható Szél Bernadett és Hadházy Ákos közleményében. Arra kérik a NAIH vezetőjét, hogy ha ezt nem is teszi, akkor legalább "ne akadályozza az embereket abban, hogy kifejezzék a propaganda elleni véleményüket".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!