Szeptemberben megkezdődik az oktatás a debreceni német általános iskolában

Belföld, 2022.01.28

Szeptemberben megkezdődik az oktatás a debreceni német általános iskolában - jelentették be a városházán pénteken.

A városháza közleménye szerint Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt években olyan fejlesztési folyamatok indultak el a városban, amelyeknek nagyon fontos eleme az oktatási rendszer.

Felidézte: a debreceni nemzetközi iskola 2019-ben nyitotta meg kapuit, nem sokkal azt követően bejelentették, hogy a városba érkező német vállalatokra is tekintettel elkezdődik a debreceni német általános iskola, a Deutsche Schule megvalósításának előkészítése.

A német iskola a város központi részén, a Vénkertben lesz, közel a magyar-német kétnyelvű Dózsa György általános iskolához - jelezte a polgármester.

Hozzátette, hogy az oktatás alapvetően német nyelven folyik majd, de a magyar gyerekek számára biztosítva lesz annak a feltételrendszere, hogy a magyar nyelvet és irodalmat a saját anyanyelvükön sajátítsák el, a német gyerekek pedig a magyart mint idegen nyelvet tanulhatják.

Egri Miklós, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK) Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a közalapítványt 1998-ban hozta létre a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a bajai német nemzetiségi önkormányzat, Baja városa és a német állam.

A magyar állam és Németország között 2000-ben jött létre az az egyezmény, amelynek értelmében iskolájuk nemzetiségi iskolából német külföldi iskola státuszt kapott, azóta az iskola által kiállított bizonyítványokat Németországban is elismerik - közölte.

Hozzátette: iskolarendszerükben két bizonyítványt, egy magyart és egy németet szerezhetnek a diákok. Az elmúlt 20 évben 770 német érettségi bizonyítványt osztottak ki - emelte ki a kuratórium elnöke.

Megjegyezte, Magyarországon és a környéken viszonylag egyedülálló módon ők alapították a kecskeméti Mercedes Benz Schule-t, az Audi Schule Győr intézményét, a Robert Bosch Schule-t Miskolcon, a következő pedig a debreceni német iskola.

Ezekben az intézményekben 1200 gyerek képzéséről gondoskodnak az óvodáskortól az érettségiig. A debreceni német általános iskola térítésmentes lesz, tandíjat nem kell fizetni - jelezte Egri Miklós.

Szauter Terézia, a MNÁMK főigazgatója hozzátette: az iskola Németországban elismert tanrend, tanmenetek szerint fog működni, magas színvonalon ötvöződik majd a német és magyar oktatási kultúra, az oktatási rendszer. Egy-egy osztály befejezésekor a gyerekek német bizonyítványt kapnak, így az intézmény azokat a gyerekeket is tudja majd fogadni, akik esetleg Németországban már megkezdték az általános iskolát, illetve az itt tanultakra alapozva zökkenőmentesen vissza tudnak térni az ottani iskolarendszerbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!