Szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen oktat Rost Andrea

Belföld, 2021.05.11

Rost Andrea, Kossuth-, Bartók-Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas világhírű operaénekesnő, a 2021/22-es tanévtől a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának Magánének Tanszékén oktat.

Rost Andrea aranylemezt vett át áriaalbumáért Célja, hogy a leendő énekesek magas színvonalú, sokrétű képzést kapjanak, amellyel akár egy nemzetközi karriert is felépíthetnek.

A művésznő több szálon is kapcsolódik Szegedhez. Toscát énekelt a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, vendégszerepelt a Szegedi Nemzeti Színházban, részese volt egy beszélgetős-zenés portréestnek, ahol Pál Tamás karmesterrel szerepelt együtt, és részt vett előadóként az SZTE Zeneművészeti Kar (ma SZTE Bartók Béla Művészeti Kar) meghívására egy mesterkurzuson. Elmondása szerint már akkor érezte, hogy a közeljövőben szorosabb lesz a kapcsolata Szeged városával, a Szegedi Tudományegyetemmel, és be fog kapcsolódni az itt zajló, magas szintű oktatásba.

„Jövő szemesztertől kezdek tanítani a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának énektanszékén, ahol jelenleg professzor Temesi Mária az énektanszék vezetője. Nem titok, hogy az ősszel kezdődő tanítással komoly céljaim vannak. Azt várom, hogy egy olyan iskolát működtetünk, amely megfelel a XXI. század kihívásainak. A szegedi Zeneművészeti Karnak legendás híre volt, a Berdál Valéria által lefektetett alapok, hagyományok nagyon fontosak. Én azonban tovább és messzebbre tervezek, szeretném a szegedi énektanítást a nemzetközi körforgásba bekapcsolni” – fogalmazott Rost Andrea. Nem csupán a zenei és a zenetechnikai alapokra helyezné a hangsúlyt, hanem arra is, hogy az induláshoz olyan fajta segítséget nyújtson az intézménynek, amely Szegeden és Magyarországon is túl mutat, és esélyt adjon a leendő énekeseknek egy esetleges nemzetközi karrier megvalósításához.

Rost Andrea elárulta, az éneklés alapja a jó légzéstechnika. Erről rengeteget tanult Bende Zsolttól, aki többek között Olaszországban is tanította az adott technikát. A bariton operaénekestől megtanulta többek között a fedés, a légzés, a támasztás, a legato éneklés módszereit, és ezeket is szeretné továbbadni a tanítványainak.
(Webrádió)

Címkék

Rost Andrea
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!