Szerb elnök: a magyarok és szerbek együtt sokszorosan erősebbek

Belföld, 2021.10.18

A magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszorosan erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Horgoson, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen helyezte el a Szabadka-Szeged vasútvonal alapkövét.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök Horgoson Beszédében a szerb elnök megköszönte Orbán Viktornak, hogy volt elég bátorsága és megfelelő víziója ahhoz, hogy megteremtse a magyar-szerb kapcsolatok teljesen új alapját. Aleksandar Vucic emlékeztetett arra, hogy korábban soha nem voltak olyan jók a két ország és a két nemzet kapcsolatai, mint az utóbbi években.

Orbán Viktor Szerbia-politikáját a szerb elnök egy magyar mondással, magyarul megszólalva jellemezte. Azt mondta, aki mer, az nyer. Hozzátette: a magyar miniszterelnök is így járt el, és igaza lett.

"Az erős Szerbia erős Magyarországot, az erős Magyarország pedig erős Szerbiát is jelent, és mindannyiunknak ez az érdeke" - húzta alá.

A szerb államfő rámutatott, hogy a magyar kormány tagjai számos nemzetközi eseményen bátrabban és határozottabban álltak ki Szerbia mellett, mint sok más nemzet képviselői. "Mindezért és a jó kapcsolatokért is Orbán Viktornak mondhatunk köszönetet" - hangsúlyozta Aleksandar Vucic, majd úgy folytatta, hogy a gázhálózatot érintő nemzetközi vitákban is Magyarország volt Szerbia példaképe, és ennek köszönhetően a szerb állampolgárok biztosak lehetnek abban, hogy lesz elegendő gáz egész télre.

A Szabadka és Szeged közötti szerb szakasz 27 kilométer hosszú, és várhatóan a jövő novemberig készül el. Emellett felújítják a palicsi, a hajdújárási, a királyhalmi és a horgosi vasútállomásokat is, valamint átkelőket, illetve alul- és felüljárókat építenek ezen a szakaszon - részletezte a szerb államfő. Hozzátette, hogy a Szeged-Szabadka vasút Szabadkán kapcsolódik a Belgrád-Budapest vasúthoz, így Szerbiának közvetlen vasúti kapcsolata lesz Nyugat-Európával, hiszen Budapestről bármely európai nagyváros elérhető. "Ez a vasút erősíti a gazdasági, a kulturális és a személyes, baráti kapcsolatokat a két nép között" - húzta alá, majd hozzátette: mi is lehetne szebb annál, mint hogy békében éljen a két nép egymás mellett, és olyan kapcsolatai legyenek, mint soha korábban.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic a találkozó végén szimbolikusan összekapcsolta az első sínpárt, amely voltaképpen egy 150 éves vasútvonal felújításának első momentuma volt.
(MTI)

Galériánk

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök Horgoson Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök Horgoson Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök Horgoson Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök Horgoson Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök Horgoson Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök Horgoson
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!